Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Kreml bízik abban, hogy Kijev felülvizsgálja az orosz versenyző kitiltását

2017-03-23 15:01:00

 

A Kreml bízik abban, hogy Kijev felülvizsgálja Julija Szamojlova énekesnő beutazási tilalmát, amely meghiúsítja az orosz versenyző részvételét az ukrán fővárosban májusban megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon - jelentette ki csütörtökön Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

    Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azzal indokolta a mozgássérült Szamojlovával szemben szerdán meghirdetett hároméves beutazási tilalmat, hogy az énekesnő 2015-ben az Oroszország által elcsatolt Krímben koncertezett. Ezzel megsértette azt az ukrán jogszabályt, amelynek értelmében félszigetre csak ukrán területről, ukrán engedéllyel szabad beutazni.
    "Az ukrán fél döntése komolyan devalválja versenyt, amivel csapást mér az Eurovízió presztízsére" - hangoztatta Peszkov.
    Közölte, hogy az Eurovízió sajnálkozását fejezte ki az SZBU döntésével kapcsolatban. Azokkal a felhívásokkal kapcsolatban, hogy Oroszország soha ne vegyen részt többé a dalfesztiválon, a szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy Szamojlova eltiltása nem az Eurovíziótól, hanem Ukrajnától ered.
    Szavai szerint az eltiltás aláássa a verseny tekintélyét "legalábbis egy olyan fontos és olyan nagy lakosságú résztvevőnél, mint amilyen az Oroszországi Föderáció". Az SZBU döntését "abszolút igazságtalannak" és "szerencsétlennek" nevezte.
    A Rosszija 24 állami hírcsatorna Peszkov nyilatkozatát megelőzően azt közölte, hogy az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK) úgy döntött: a szövetségi televíziók közül egy sem fogja sugározni Kijevből a májusi Eurovíziós Dalfesztivált. A Pervij Kanal (első csatorna) elnevezésű állami televízió híradása és a VGTRK közleménye szerint Szamojlova, ha nem jut ki az idei versenyre, a jövő évi fesztiválon fogja képviselni Oroszországot, függetlenül a megrendezés helyszínétől.