Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ironman 70.3: a triatlonszövetség szerint a szervező nem adott be versenyszervezési kérelmet

2017-03-23 10:41:00

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szerint meg sem hirdették a 2017-es budapesti Ironman 70.3-as versenyt, amelynek elmaradását szerdán jelentette be a szervező Kropkó Promotion. Az MTSZ úgy véli: a viadal elmaradásának valódi oka, hogy a World Triathlon Corporation (WTC) szerződést bonthatott egykori magyar licencpartnerével, mivel az többször és súlyosan megsérthette a megállapodást.

    "Óriási álmom vált valóra azáltal, hogy csapatommal háromszor is világszínvonalon rendezhettük meg az Ironman 70.3 Budapest versenyt. Több tízezer külföldi és hazai résztvevőt vonzottak versenyhétvégéink, azonban rendkívül elkeserítő az, hogy a jelenlegi magyar triatlon szakmai vezetése alkalmatlan egy ilyen világméretű rendezvény befogadására, és nem tud élni a páratlan lehetőséggel" - nyilatkozta szerdán Kropkó Péter 51-szeres ironman, a Kropkó Promotion ügyvezetője, egyben az Ironman 70.3 Budapest sportszakmai vezetője.
    Az MTSZ csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben hangsúlyozza: a szervező egyetlenegy versenyszervezési kérelmet sem adott le idei versenyéhez sem a Fővárosi Önkormányzatnak, sem a BRFK-nak, sem a BKK-nak, sem az OMSZ-nek vagy éppen az országos szakszövetségnek, az MTSZ-nek, miközben a versenybejelentési határidő régen lejárt.
    "A Magyar Triatlon Szövetség tagsága éppen a hétfői rendkívüli közgyűlésén - szinte teljes egyetértésben, egy tartózkodás mellett - felhatalmazta az elnökséget minden szükséges jogi eljárás azonnali megindítására a Kropkó Promotion és a Kropkó Triatlon Club ügyeiben. Ennek okán - tanulva az eddigiekből - az MTSZ hamarosan elindítja a nemzetközi triatlon sportrendezvény-szervező emelt szintű és triatlon sportrendezvény-szervező alapszintű képzését, a versenybírói és úgynevezett önkéntes kötelező képzések mellett. Így egységes, minőségbiztosított és számon kérhető tudású sportszervezők, versenybírók és önkéntesek szereznek jogosultságot a speciális sportterületi, jogi, pénzügyi és sportbiztonsági ismereteket és összefüggéseket igénylő működésükhöz" - olvasható az állásfoglalásban.
    Az MTSZ emlékeztet arra, hogy 2014-ben a Magyar Triatlon Szövetség segítségével rendezte meg az első versenyes Kropkó Promotion a legelső budapesti Ironman 70.3 versenyét, melyet utána a WTC szavazói meg is választottak a legjobb kezdő, legjobb európai és legjobb 70.3-as futamnak. 
    "Azonban a következő évek budapesti versenyein bekövetkezett halálesetek és súlyos sportrendezvény-szervezői hiányosságok, törvénysértések, szerződésszegés, valamint a magyar triatlon életet megosztó kommunikációs stratégia eredménye miatti bizalomvesztés vezethetett el a WTC döntéséhez is" - írja az MTSZ, hangsúlyozva: az általa felvázolt stratégia lehetővé teszi azt, hogy a WTC rendezésében 2018-ban újra Budapesten legyen az Ironman 70.3 futam.
    "A Magyar Triatlon Szövetség minden szervezőnek segít, aki betartja a 2004. évi Sporttörvényt és annak kapcsolódó kormányrendeleteit, valamint a Szövetség alapszabályát" - áll a közleményben.
    Az Ironman 70.3 a WTC féltávú triatlonversenyeinek az elnevezése, amely arra utal, hogy az 1,9 kilométer úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és félmaratoni futásból álló viadal során összesen 70,3 mérföldet tesznek meg a sportolók.