Emma napja van. | 2024.04.19

Trócsányi: stabilak a magyar-lengyel igazságügyi kapcsolatok

2017-03-21 17:45:00

 A magyar-lengyel igazságügyi kapcsolatok stabilak, és Lengyelország támogatja Magyarországot a migrációs ügyekben is - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden az MTI-nek, miután a lengyelországi Lodz-ban lengyel kollégájával tárgyalt.

    A tárcavezető közölte: már negyedik alkalommal egyeztetett Zbigniew Ziobróval, és ez is jelzi a jó magyar-lengyel igazságügyi együttműködést.
    Trócsányi László kiemelte: a tanácskozáson beszámolt a migrációs helyzetről, az idegenrendészeti őrizet kérdéséről, és lengyel kollégája országa teljes támogatásáról biztosította. "Lengyelország teljes mértékben Magyarország mellett áll a migrációs ügyekben" - fogalmazott. Hozzátette: Lengyelország a jelenlegi szabályozást is elfogadja és a szükséges támogatást megadja.
    Mint mondta, áttekintették az Európai Ügyészség megerősített együttműködés útján történő létrehozásával kapcsolatos kérdéseket, ugyanis azok az országok, amelyek nem vesznek részt ebben az együttműködésben, továbbra is a Eurojustot tartják annak a szervnek, amelynek jelentőséget kell kapnia az Európai Unióban, ezért nem értenek egyet az Eurojust költségvetésének csökkentésével. Az Európai Ügyészséget azoknak az országoknak kell finanszírozniuk, amelyek részt vesznek az együttműködésben, de a 28 uniós tagállamból csak 17 döntött így - magyarázta. Hozzátette: Magyarország és Lengyelország egy álláspontot képvisel ebben az ügyben.
    Trócsányi László kifejtette: arról is beszéltek, hogy több nyugat-európai ország olyan szabályokat hoz, amelyek diszkriminatív jellegűek és a kelet-közép-európai munkavállalók helyzetét megnehezítik. A miniszter azt javasolta, hogy a visegrádi országok együtt lépjenek fel a kérdésben, és lengyel partnerével megállapodtak, hogy közösen fordulnak az Európai Bizottsághoz.
    A tárcavezető kitért rá: lengyel kollégájának beszámolt a közigazgatási perrend létrehozásáról és arról, hogy Magyarországon az eljárási kódexek befejezéséhez közelednek. Zbigniew Ziobro pedig arról beszélt, hogy a lengyel alkotmánybíróság körüli "európai vihar megszűnt", a helyzet konszolidálódott - közölte. Hozzáfűzte: lengyel partnere megköszönte a Magyarországtól kapott segítséget a kérdés rendezése érdekében.
    A tárcavezető megjegyezte: arról is szó volt a megbeszélésen, hogy az áldozatvédelem területén Magyarország egy nagyobb európai projektben több országgal együtt szeretne egy pályázatot benyújtani, és ebben Lengyelországot is partnernek tekinti.
    Trócsányi László később Magyarország új alaptörvénye címmel előadást tart a helyi egyetem jogi karán.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó