Gedeon napja van. | 2024.03.28

Románia 120 katonával vesz részt a NATO lengyelországi nemzetközi zászlóaljában

2017-03-21 16:37:00

Románia egy 120 katonából álló századdal és a hozzátartozó felszereléssel vesz részt 2017-től kezdődően a NATO előretolt, megerősített lengyelországi haderejében - jelentette be Klaus Iohannis román államfő kedden a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) ülése után, hozzátéve, hogy múlt héten meghozott döntéséről már a parlamentet is tájékoztatta.    

    Iohannis szerint Románia ezzel a tavaly júliusi NATO-csúcson vállalt kötelezettségét teljesíti, a román századnak pedig az lesz a feladata, hogy "válsághelyzetben, vagy egy konfliktus esetén a nemzeti erőket kiegészítve hozzájáruljon a biztonság megteremtéséhez".
    A NATO döntéshozatali szerve az Oroszországtól tartó tagállamok kezdeményezésére a szervezet tavaly nyári varsói csúcstalálkozóján döntött a szövetség keleti és déli szárnyának megerősítéséről. Ennek érdekében az észak-atlanti szövetség áprilisban Lengyelországba és a három balti államba telepít rotációs rendszerben négy, egyenként ezer-ezerfős nemzetközi zászlóaljat.
    A korábbi tervek szerint idén tavasszal kellene megalakulnia a NATO romániai nemzetközi dandárjának is, amelynek létrehozásáról szintén a varsói NATO-csúcson született döntés, erről azonban nem árult el részleteket a román államfő a védelmi tanács keddi ülése után.
    Beszámolt viszont arról, hogy Románia a közös biztonságért tett erőfeszítései elismerését, és a Fekete-tenger stratégiai jelentőségének megerősítését reméli a tavaszi brüsszeli NATO-csúcstól, amely azért lesz kiemelt jelentőségű, mert itt derülhet ki, melyek a Donald Trump-vezette új amerikai adminisztráció tervei a NATO-val.
    Rövid sajtónyilatkozatában Iohannis kihangsúlyozta: Románia idén már a hazai termék két százalékát fordítja védelmi kiadásokra. A román hadsereg megnövelt költségvetésű korszerűsítési programjától nemcsak a védelmi képességek javítását, hanem a hazai hadiipar újjáélesztését is remélik. A beszerzendő nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélosokat, a négykerék-meghajtású terepjárókat, a többfeladatú repülőgépek alegységeit és a haditengerészet új korvettjeit is román cégek bevonásával fogják gyártani - mutatott rá a román államfő.