Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga Mihály: Magyarország ragaszkodik az internet áfájának csökkentéséhez

2017-03-21 16:10:00

Magyarország ragaszkodik az internetáfa csökkentéséhez, mivel minden fontos állami és más, kereskedelmi célú szolgáltatás az interneten keresztül érhető el, valamint hozzájárul a gazdaság dinamizálásához is - jelentette ki a közmédia újságírói előtt Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása után Brüsszelben kedden.

    A nemzetgazdasági miniszter elmondta, az internet szolgáltatásra vonatkozó kedvezményes áfakulcs bevezetése esetén Magyarország nem feltétlenül néz szembe kötelezettségszegési eljárással.
    Noha voltak olyan országok, akik egyáltalán nem tennék lehetővé ezt a fajta áfacsökkentést, a miniszter reményét fejezte ki, hogy olyan kompromisszumot lehet kötni az uniós intézményekkel, amelyben Magyarország megkapja a lehetőséget az internetáfa csökkentésére, az Európai Bizottság pedig mérsékelni tudja az elektronikus publikációk áfamértékét.
    Elmondta továbbá, hogy az Európai Bizottság az áfa csökkentésére irányuló kezdeményezése keretében szuperkedvezménnyel segítené azokat az országokat, ahol az elektronikus publikációk áfáját 5, vagy 0 százalékra csökkentenék. Magyarország ezért azt szeretné, hogy ennek megfelelően az elektronikus tartalmakat elérhetővé tevő internet szolgáltatás áfája is ennek megfelelő mértékben és módon csökkenne - húzta alá a miniszter.
    Varga Mihály hozzátette, a bizottság elektronikus publikációk szuperkedvezményes áfakoncepciója akkor fogadható el Magyarország számára, ha az internetáfára vonatkozó kedvezmény szerepel abban. Továbbá abban az esetben, ha olyan országra vonatkozik, ahol a papíralapú publikáció áfamértéke 0, vagy 5 százalékos.
    Mint mondta, Magyarország nincs egyedül az internetáfa csökkentésére irányuló erőfeszítéseivel. Szlovákia és Csehország mindenben megegyező módon, feltétel nélkül támogatja a magyar javaslatot. Hollandia, Franciaország is a kedvezményes áfakulcs alkalmazását szorgalmazza azzal a különbséggel, hogy a két nyugat-európai ország szerint az internet szolgáltatás vonatkozásában nem kellene ragaszkodni ahhoz, hogy az uniós bizottság elektronikus szolgáltatások áfacsökkentését célzó javaslatának része legyen - mondta a nemzetgazdasági miniszter.
    Az e-kiadványokra vonatkozó jelenlegi uniós irányelv nem engedi az elektronikus szolgáltatásokra, ezek között az elektronikus formában értékesített kiadványokra a kedvezményes áfakulcs alkalmazását, pedig a papíralapú kiadványok esetén erre lehetősége van a tagállamoknak. A bizottság a versenysemlegesség biztosítása miatt javasolta az e-kiadványoknál is az alacsonyabb kulcs bevezetésének lehetőségét.