Gedeon napja van. | 2024.03.28

Washington ismét bírálta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát

2017-03-21 10:31:00

Washington ismét bírálta hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, mert szerinte a tanács elfogult a palesztinok mellett Izraellel szemben.

    A külügyminisztérium közleménye szerint a Genfben éppen a palesztinok és a megszállt palesztin területeken élők emberi jogi helyzetét megvitató ENSZ-szervezet "hosszú ideje elfogult Izraellel szemben". A közlemény leszögezi azt is, hogy az Egyesült Államok az ENSZ-ben minden egyes alkalommal "ellene szavaz majd minden határozatnak, amely ezt a politikai célt helyezi előtérbe". A külügyminisztérium egyúttal ilyen értelmű, tehát elutasító állásfoglalásra bíztat más országokat is.
    Nemrégiben került nyilvánosságra egy külpolitikai folyóiratban az a levél, amelyet Rex Tillerson külügyminiszter írt kilenc emberi jogi szervezetnek, s amelyben felveti, hogy amennyiben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa nem változtat eddigi álláspontján a palesztin-izraeli konfliktust illetően, az amerikai kormányzat fontolóra veszi kivonulását a testület munkájából.     A Trump-kormányzat azt veti a szervezet munkatársainak szemére, hogy szerinte a megszavazott határozataikban "elfogultak" Izraellel szemben.