Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 2. rész (napirend, interpellációk)

2017-03-20 15:53:00

 A napirend elfogadása után a képviselők a kormány tagjait interpellálták hétfőn az Országgyűlésben. Szó volt a védőnők béréről, a gyermekvédelmi szabályokról filmforgatás idején, a kormány birtokpolitikájáról, valamint az uniós forrásokról is.

    
    Napirend
    
    A Fidesz kezdeményezésére levették a napirendről az állami tulajdonban lévő ingatlan ingyenes tulajdonba adásáról és a nemzeti vagyonról szóló törvény módosítását, amelyet fideszes, KDNP-s és MSZP-s képviselők nyújtottak be, majd a szocialisták visszaléptek a törvény támogatásától. A kétharmados támogatást igénylő javaslat ingyenesen az Országos Magyar Vadászkamarának adná a hatvani Grassalkovich-kastélyt. Ugyancsak a Fidesz kezdeményezésére levették a napirendről az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény és egyéb kapcsolódó törvények módosítását.

    Interpellációk

    MSZP: mikor emelik a védőnők bérét?
    
    Korózs Lajos (MSZP) szerint méltatlan a helyzet a szociális ágazatban, a kormány szándéka azonban csak addig terjedt, hogy hungarikummá minősítette és megünnepelte a védőnői szolgálatot, holott a bérekben is rendet lehetett volna tenni. Azt firtatta, mikor emelik a védőnők bérét, majd rámutatott: egy 20-25 éve a szakmában lévő, felsőfokú végzettségű pedagógus és védőnő bére között százezer forint különbség van.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 2010-ben 17 milliárd, most 25 milliárd forint van a védőnői szolgálatra. Elmondta, 2012 óta tart a finanszírozás emelése, amelyet a következő években is folytatnak. Olyan törvényt is elfogadtak - jegyezte meg - , amely nem engedi meg, hogy a szolgáltatók lenyeljék a védőnők béremelését.
    A választ az ellenzéki képviselő nem fogadta el, az Országgyűlés 109 igen, 31 nem szavazattal elfogadta azt.
    
    Jobbik: Andy Vajnának elég egyet füttyentenie?
    
    Vágó Sebestyén (Jobbik) azt tudakolta, hogy az Emmit valóban megkereste-e Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója, hogy egy filmforgatás miatt módosítsanak egyes gyermekvédelmi szabályokon. Két területen ütköztek akadályokba - idézte fel a politikus - : nem lehet eltérni attól a szabálytól, hogy 18 év alattiakat nem lehet foglalkoztatni este 10 és reggel 6 óra között. Hozzátette: ha a szülők nem tudnak megegyezni arról, a gyermek szerepelhet-e nyilvánosan, a gyámhivatal hozhat-e döntést ebben. Szerinte a kormány a szakmai javaslatokat rendre lesöpri az asztalról. Ezzel szemben "a szivaros keresztapának, az adómentességet élvező film- és kaszinóbárónak" elég egyet füttyentenie és az érdekei szerint módosítanak a szabályozáson? - kérdezte.
    Rétvári Bence válaszában az elmúlt évek filmsikereket sorolva elmondta, minden megkeresést érdemben megvizsgálnak, és ha egyetértenek azzal, akkor azt vagy a kormány, vagy az Országgyűlés elé terjeszti. Ilyesfajta törvényjavaslat nincs az Országgyűlés asztalán - mondta, jelezve, mindig a gyermek érdekeit kell szem előtt tartani. Rámutatott: másfél évtizede a jogszabályokban megjelenő elv, hogy ha a szülők között nincs egyetértés egy fontos kérdésben, a gyámhatóság véleményét kell kérni.
    A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 103 igen, 27 nem szavazattal elfogadta.
    
    LMP: nem változott a birtokpolitika a szocialistákéhoz képest
    
    Sallai R. Benedek (LMP) azt kifogásolta, hogy a Fidesz ugyanazt a birtokpolitikát követi, mint az MSZP, ugyanazok vezetik a legtöbb támogatást kapók listáját, mint a szocialisták alatt. Miközben a Fidesz bejelentette, hogy megvonja a támogatás egy részét a nagybirtokosoktól, 2016 nem hozott érdemi eredményt, ismét Csányi Sándorék vezetik a listát - közölte.
    Kiss Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkára azt mondta, 2016-ban 184 ezer ügyfél fordult támogatásért a hivatalhoz és 640 milliárd forintot fizettek ki. Megjegyezte, a támogatások jelentős része attól függ, kinek mekkora területe van.
    Azt kérte, hogy a tendenciát figyeljék. Kifejtette: 2016-ban a támogatásokból az ötszáz nagy gazdaság 138 milliárd forintot kapott, de 2014-ben ez az összeg még 184 milliárd forint volt. 
    A képviselő a választ nem fogadta el, a Ház azonban 107 igen, 31 nem szavazattal elfogadta.
    
    Fidesz: hogy áll a 2007 és 2014 közötti uniós fejlesztési ciklus zárása?
    
    Tessely Zoltán (Fidesz) azt tudakolta, hogyan áll az előző, 2007 és 2014 közötti uniós fejlesztési ciklus zárása. Elmondta, Magyarország a források 108 százalékát használta fel, több mint 70 ezer projekt kapott uniós támogatást 9536 milliárd forint értékben.
    Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára összehasonlította a szocialista és a jelenlegi kormány fejlesztéspolitikáját. Míg a 2007-ben indult ciklusban a magánérdek mindig felülírta a közérdeket, ez 2014-től megfordult - mondta, hozzátéve: a 2007-es fejlesztéspolitika felelősei alapvetően Brüsszel érdekeit képviselték Budapesten.
    Közölte, a szocialisták 2010-ben a kifizetésekben nem jeleskedtek, ezért a mostani kormány azt a vállalást tette, garantálja az összes Magyarországnak járó forrás lehívását. Ezt a vállalást teljesítette a kormány, sőt saját forrásból túl is teljesítette - jelezte.
    A választ a kormánypárti politikus elfogadta.