Gedeon napja van. | 2024.03.28

Török Tamás: a keresztényüldözés nem vallási belügy

2017-03-20 14:58:00

 A napjainkban zajló keresztényüldözés nem vallási belügy, számos más, súlyos problémára is ráirányítja a figyelmet - mondta Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár hétfőn Budapesten.

    A Magyarországi Református Egyház Missziói Irodája és az Interserve külmissziós szervezet konferenciáján Török Tamás kiemelte, a keresztényüldözés jelenségét vizsgálva fel kell tenni a kérdést, hogy miért most történik, kik a mozgatói, és melyek a hosszú távú következményei.
    Hozzátette: a keresztényüldözés nemcsak a vallásszabadság hiányáról szól, hanem jogi, biztonsági, sőt demográfia kérdés is, összefügg továbbá a migráció és az integráció problémájával.
    Török Tamás szólt arról, hogy az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság létrehozása a szolidaritás kifejezésén túl rámutat a szélesebb körű felelősségvállalás szükségességére. Nyílt és egyértelmű politikai kiállást jelent az üldözött keresztények mellett, de példát is kíván mutatni más kormányzatoknak és nagyobb nemzetközi szerepvállalást szorgalmaz érdekükben.
    Úgy fogalmazott: "a magyar kormány vallja, hogy a keresztény értékek felvállalása, képviselete és erősítése nélkül nincs európai jövő". 
    "A kereszténység olyan kincs, amely Európát és a belőle kinőtt új világot naggyá, kultúránkat irigylésre méltóvá formálta". Olyan kultúrává, amely viszonylagos békében él, megbecsüli a mások gondolatait és tulajdonát, és amelyben a Ne ölj! parancsa minden korábbi korszaknál meghatározóbb és nagyobb tilalommá vált - mondta a helyettes államtitkár.
    A tavaly októberben létrehozott államtitkárságnak két fő feladata van. Egyrészt koordinálja az üldözött egyházak megsegítését, hosszabb távon segíti a keresztények visszatérését otthonukba. Másrészt hozzá kíván járulni a keresztényüldözés jelenségének elemzéséhez és megismertetetéséhez.
    A konferencián előadást tartott Bijoy Koshi, az Interserve nemzetközi igazgatója és a szervezet több területi vezetője, illetve tagja. A nemzetközi ökumenikus szervezet elsősorban Ázsiában és az arab világban végez missziós munkát. Tagjai orvosok, ápolók, tanárok, üzletemberek, akik a helyi keresztény közösségek életébe bekapcsolódva végzik munkájukat.