Emma napja van. | 2024.04.19

Magyar éttermekben is ünneplik kedden a francia gasztronómiát

2017-03-20 09:52:45

Öt földrész 150 országában 2000 étterem népszerűsíti a francia gasztronómiát kedden a Gout de/Good France projekthez kapcsolódva, melyben idén már tizenöt magyar étterem is részt vesz.

    A Gout de/Good France három éve indult útjára azzal a céllal, hogy a francia konyhaművészet vitalitását ünnepelve kapcsolatot teremtsen a szakácsok között az egész világon - mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában Franciaország magyarországi nagykövete.
    Éric Fournier emlékeztetett arra, hogy Magyarországról tavaly kilenc étterem csatlakozott, idén pedig már tizenöt konyha vesz részt a projektben.
    A magyarokban nagy a kíváncsiság és a nyitottság a gasztronómia, ezen belül a francia gasztronómia iránt is - számolt be tapasztalatairól a diplomata.
    Éric Fournier emlékeztetett a világ legrangosabb szakácsversenyének tartott Bocuse d'Or idei lyoni világdöntőjére, amelyen a Széll Tamás vezette magyar csapat az előkelő negyedik helyen végzett, miután tavaly megnyerte az európai kontinensbajnokságot. Ez is bizonyítja, hogy Magyarország már a nemzetközi gasztronómia élvonalában van - fogalmazott.
    Mint hozzátette, Franciaországban igen régi, legalább XIV. Lajos udvaráig visszavezethető hagyományai vannak a gasztronómiai "virtuozitásnak", a francia vacsora fogalmát pedig Auguste Escoffier séf vezette be 1912-ben, ezt azóta az UNESCO is felvette a szellemi világörökségi jegyzékbe.
    A magyar és a francia konyha közös pontja például a libamáj, ehhez kiválóan illenek a tokaji, illetve a monbazillaci vagy sauternes-i édes borok - említett újabb párhuzamot a francia nagykövet.
    A Gout de/Good France projekt keretében idén 2000 séf vár világszerte több mint 250 ezer vendéget a francia gasztronómiát népszerűsítő menüvel. Öt kontinensen több mint 2000 étterem, 71 főzőiskola és 150 francia nagykövetség támogatja aktívan a vendéglátás valamennyi stílusát felvonultató menüsorok népszerűsítését, a csúcskategóriájú éttermektől a minőségi bisztrókig.
    Magyarországon 15 étterem vesz részt az eseményen: tizenegy budapesti (Araz Restaurant, Béterv, Borssó Bistro, Café Dumas, Elysée Bistro, Jardinette, Laci!Konyha!, Larus Étterem, Liberté Restaurant, Paris Budapest Restaurant, Zóna), míg más magyarországi városokból négy étterem csatlakozott (a Chianti Étterem Veszprémből, az Ikon Debrecenből, a Lamareda Győrből és a Végállomás Bistorant Miskolcról).
    Az étrendbeli megkötések a menüsor összeállításával kapcsolatos francia hagyomány tiszteletben tartására korlátozódnak, így mindenhol szerepel majd egy "aperitif gazdagon", egy előétel, egy halas és egy húsos főétel, egy sajtválogatás, valamint egy desszert, amelyeket francia borok és pezsgők kísérnek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó