Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-03-19 18:31:05

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Fehéroroszország felett ciklon helyezkedik el, amelynek hidegfrontja a Kárpát-medencén át húzódik, és összekapcsolódik az Izland feletti légörvény melegfrontjával. E rendszer miatt kontinensünk középső és nyugati részén sok a felhő, a frontok mentén több helyen esik az eső, a hegyekben, illetve a Tátrától északra síkvidéken is havazik, illetve hózáporok fordulnak elő. Nagyobb területen csak a mediterrán térségben és Skandináviában van derült vagy kissé felhős idő. A Kelet-európai-síkságon a délies áramlás nedves levegőt szállít a térségbe, ezért ott is borult az ég, és a déli felén eső, északon hó, havas eső esik. A legmagasabb nappali hőmérséklet hozzávetőlegesen a Dánia-Krím vonaltól délre, délnyugatra 10 fok felett, a Földközi-tenger partvidékén 20 fok körül alakul. Európa északi és keleti tájain többnyire 3 és 9 fok között változik a csúcshőmérséklet. Hétfő estig a Kárpát-medence fölött egy melegfront vonul át, ami mögött enyhébb légtömegek érkeznek.

    Várható időjárás hétfő estig:
    -----------------------------

    Keleten is megnövekszik a felhőzet, és a csapadék súlypontja is kelet felé helyeződik át. Éjfél után nyugat felől elkezdődik a felhőzet csökkenése, ekkor elsősorban a Dunától keletre lehet eső, az összefüggő csapadékzóna pedig kelet felé elhagyja az országot. Hajnalra a szélcsendes Alpokalján, Zalában foltokban köd képződik. Hétfőn napközben változóan felhős lesz az ég. A kissé felhős időszakok lesznek túlsúlyban, de főleg keleten időszakosan erősen felhős periódusok is várhatók. Helyenként - nagyobb eséllyel az Alföldön és az Északi-középhegység területén - fordulhat elő eső. Az északnyugati szelet eleinte néhol még erős széllökések kísérik, majd estére átmenetileg mindenhol mérséklődik a légmozgás. Hétfő hajnalban a Kisalföldön, napközben a Győr-Szeged vonal széles sávjában újra megerősödik a nyugatias szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 9 fok között alakul, az Alpokalján és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mérhetik az alacsonyabb, a Kisalföldön a magasabb értékeket.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 16, 21 fok között valószínű, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén 14, 15, a Dráva mellett 22 fok is előfordulhat.