Gedeon napja van. | 2024.03.28

Madárinfluenza vírussal fertőzött szárnyasokat öltek le Horvátországban

2017-03-18 07:16:14

Néhány száz, madárinfluenza vírussal fertőzött szárnyas leölését rendelték el a hatóságok mintegy 100 kilométere a magyar határtól, az észak-horvátországi Spickovina településen, tizenöt gazdaságban - közölte a horvát mezőgazdasági minisztérium pénteken.

    Miután az állatorvosi szolgálat két farmon is H5N5 madárinfluenzával fertőzött szárnyas jelenlétét erősítette meg, a környéken minden szárnyast elpusztítottak, hogy megakadályozzák a járvány terjedését. 
    A horvát mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatala korábban a Spickovinatól 60 kilométere lévő Velika Gorican diagnosztizált a H5N8 vírustörzs altípusával fertőzött elpusztult kacsákat.
    A karantén alá helyezett farmon akkor mintegy 850 kacsát, 70 tyúkot, valamint 3000 kacsatojás és 16 200 tyúktojás semmisítettek meg. 
    Vadon élő madaraknál hat megyében állapítottak meg madárinfluenzát.
    Horvátországban január közepe óta tilos a baromfi szabadon tartása a madárinfluenza terjedése miatt. 
    A H5N8-as vírustörzs jelenlétét nemrégiben kimutatták Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Szerbiában, Macedóniában, Magyarországon, Franciaországban és a skandináv országokban is.