Auguszta napja van. | 2024.03.29

Európa Tanács: Máltának fokoznia kell az emberkereskedelem áldozatainak támogatását

2017-03-24 17:41:00

Az emberkereskedelem áldozatainak fokozott támogatására, biztonságos elhelyezésük körülményeinek javítására szólította fel Máltát az Európa Tanács csütörtökön.

    A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) csütörtökön közétett jelentésében megjegyezte, a máltai hatóságok az Európa Tanács több korábbi ajánlását megfogadták és végrehajtották. Nagyobb figyelmet fordítanak többek között a munkaerő-kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelemre, valamint új törvényt fogadtak el a bűncselekmények, beleértve az emberkereskedelem áldozatainak segítésére vonatkozóan, de további erőfeszítésekre van szükség.
    A szakértői csoport arra szólította fel a máltai hatóságokat, hogy a menekültek azonosításának eljárása során helyezzenek nagyobb hangsúlyt a gyermekkereskedelem áldozataira, és körültekintőbben vegyék figyelembe a kiskorúak sajátos igényeit. Biztosítsák számukra a pszichológiai támogatást és a vonatkozó segítők képzését. Kiemelték, hogy a nemzeti szabályozásban súlyosbító körülményként kell szerepelnie a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeknek.
    A máltai hatóságoknak ezek mellett további erőfeszítéseket kell tenniük az emberkereskedelem áldozatainak kárpótlása érdekében, beleértve a tájékoztatást és jogi segítségnyújtást is. Biztosítaniuk kell, hogy kivizsgálják az emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyeket, a gyanúsítottakat gyors és hatékony eljárás alá vonják - hangsúlyozták az Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői.