Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sztrájkkal és tüntetéssel tiltakoznak a taxisok több spanyol városban az Uber ellen

2017-03-16 17:02:00

Sztrájkkal és tüntetéssel tiltakoznak csütörtökön a taxisok Madridban és Barcelonában az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatás terjedése ellen.

    Madridban két órára, 11 és 13 óra között állt le a taxiszolgáltatás, a munkabeszüntetés idején a belvárosban demonstráltak a taxisok.
    A spanyol közszolgálati televízió a megmozdulást szervező, négy taxis szövetségre hivatkozva 7-10 ezer közé becsülte a tiltakozók számát, akik egyebek mellett "Kezeket fel, ez rablótámadás" és a "Nem fognak minket megállítani" feliratú transzparensekkel vonultak utcára.
    Azt követelték, hogy a városvezetés változtasson az ágazatot érintő politikáján, amely véleményük szerint előnyben részesíti az Uber és a Cabify külföldi multinacionális cégeket a helyi taxisokkal szemben, akiknek többsége egyéni vállalkozó. Úgy vélik, ezek - az utasokat a taxinál olcsóbban fuvarozó - vállalatok tisztességtelen versenyt folytatnak.
    Barcelonában reggel 8 és este 20 óra között, 12 órán keresztül sztrájkolnak a taxisok, "gyakorlatilag teljes létszámban" - állítja az akciót szervező taxis szindikátus (STAC).
    A katalán fővárosban a szervezők szerint hatezren, a helyi hatóságok szerint 2800-an vonultak fel.
    A barcelonai taxisok tiltakoznak az ágazat progresszív liberalizációja ellen, amit az úgynevezett VTC-engedélyek számának növelése jelent. A VTC-engedélyeket mindenhol a városi önkormányzat adja ki, és ez az előre megrendelhető, úgynevezett sofőrrel ellátott személyszállító járművek közlekedésének alapfeltétele. Ilyennek minősül az Uber és a Cabify is.
    A spanyol fejlesztési minisztérium idén március 1-jei adatai szerint Spanyolországban több mint 67 ezer taxi van, és emellett csaknem 5500 VTC-engedéllyel rendelkező sofőr dolgozik.
    Madridban több mint 15 ezer taxis és kétezer VTC-sofőr szállít utasokat, Barcelonában a több mint 11 ezer taxisra 769 VTC-sofőr jut. 
    Spanyolországban 2014 végén bíróság tiltotta be az Uber korábbi tevékenységét, amely azt jelentette, hogy amatőr sofőrök végezték saját autóikkal a személyszállítást. 
    A cég 2016 tavaszán térhetett vissza a dél-európai országba módosított működési feltételekkel, VTC-engedéllyel rendelkező sofőröket alkalmazva.