Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hofer: Törökország egyoldalúan megszegte a migrációs egyezséget

2017-03-16 16:35:00

 Törökország egyoldalúan megszegte az unióval tavaly márciusban kötött migrációs egyezséget - jelentette ki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökhelyettese, Norbert Hofer csütörtökön, azt követően, hogy Ankara szerdán részben felfüggesztette az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodást, és így jelenleg nem vesz vissza az országba illegálisan lépő menedékkérőket Görögországból.

    Hofer, aki az osztrák parlament alelnöke is, közleményében leszögezte, hogy az "állandó fenyegetések és provokációk" után ez az "Erdogan-rezsim" első olyan konkrét lépése, amely uniós következményeket kíván. Hofer azonnal leállítaná az Ankarának folyósítandó támogatásokat és Törökország uniós csatlakozási tárgyalásait is.
    Az FPÖ alelnöke azt is javasolta, hogy az uniónak "végre önállóan", az érintett tagállamok támogatásával kellene megvédenie a schengeni határt. Úgy vélte, hogy az EU-nak nem szabadna hagynia, hogy Törökország tovább zsarolja.
    Alev Korun, az osztrák Zöldek pártjának emberi jogi képviselője szerint a fejlemények azt bizonyítják, hogy a hasonló megállapodások nem vezetnek eredményre. Emlékeztetett: a párt még 2016-ban arra figyelmeztetett, hogy az ilyen egyezményekkel a védelmet keresőket a "hatalompolitika játékszerévé" tehetik. Korun szerint Erdogan mostani fenyegetése jó alkalom lenne, hogy az unió tartós megoldást találjon a menedékkérők helyzetére.
    A Team Stronach párt frakcióvezetője, Robert Lugar szerint amennyiben Erdogan egyoldalúan felmondja a megállapodást, úgy "végre" meg kell valósítani az észak-afrikai menekültközpontok felépítését.