József napja van. | 2024.03.19

Szijjártó: Magyarország nem tűri a kettős mércét

2017-03-15 17:10:00

Magyarország nem tűri a kettős mércét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

    A miniszter közleményében arra reagált, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottsági elnöke az Európai Parlamentben mondott beszédében megdöbbentőnek nevezte a Hollandiának címzett török kijelentéseket, hangsúlyozva, az Európai Unió sosem fog elfogadni a nácizmus és egy jelenlegi kormány közötti összehasonlítást.
    Jean-Claude Juncker arra utalt, hogy vasárnap indulatos vita bontakozott ki Törökország és Hollandia között, miután Hága nem engedte meg két török miniszternek, hogy részt vegyen a török alkotmánymódosításról szóló népszavazáshoz kötődő rotterdami kampányrendezvényen. Ezt követően Recep Tayyip Erdogan török államfő "náci maradványnak" nevezte és "állami terrorizmussal" vádolta a holland kormányt.
    Szijjártó Péter azt írta: vártuk Jean-Claude Juncker felháborodását akkor is, amikor Magyarországgal kapcsolatban "Európa legsötétebb korszakát" emlegették, pusztán azért, mert az ország nemzetközi előírásokat betartva megvédi a magyar határt, és ezzel védi Európát is az illegális bevándorlással szemben. 
    A brüsszeli vezető felháborodása akkor elmaradt - tette hozzá.
    "Nemzeti ünnepünkön is szeretném világossá tenni, hogy nem tűrjük a kettős mércét. Magyarország sorsáról csak a magyar emberek dönthetnek" - hangsúlyozta a miniszter.