József napja van. | 2024.03.19

Gondokat okoznak az elszaporodott vaddisznók Csehországban

2017-03-15 16:52:00

Gondokat okoznak a túlságosan elszaporodott vaddisznók Csehországban, amelyek a könnyebb élelemszerzés céljából egyre gyakrabban kószálnak a nagyvárosok peremkerületeiben, olykor riadalmat okozva a lakosság körében.

    A vaddisznók rendkívüli elszaporodását mutatja, hogy míg nyolcvan éve  évente mintegy 500 vaddisznót lőttek le a vadászok, az 1960-as években évente mintegy 3 ezret,  tavaly viszont 185 ezret. Mindezek ellenére a vaddisznók számának csökkentésére tett erőfeszítések az utóbbi években sikertelenek  voltak - írta a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap a vadászszövetség adataira hivatkozva. 
    A vadászok szerint az utóbbi években megnőtt a vaddisznók agresszivitása is. Miután a természetben már nincs természetes ellenségük, módosították a korábban kialakult túlélési stratégiájukat, egyre merészebben mozognak az emberi települések közelében és keresik az élelmet. 
    A vaddisznók azonban csak akkor támadják meg az embert, ha megsebesültek vagy veszélyben érzik életüket - mondta Lukás Linhart, a cseh-morva vadásztársaság képviselője a lapnak.
    Januárban az észak-csehországi Litomericében egy sérült vaddisznó a helyi iskolába menekült, nem kis riadalmat és izgalmat keltve a gyerekek körében, míg a vadászok lelőtték. A Prága déli részén lévő Modrany lakótelep iskolája közelében is kisebb vaddisznócsoportok ólálkodtak a minap, amelyek a közeli erdőkben élnek. A prágai önkormányzat ezért soron kívül engedélyezte nagyobb számú vaddisznó lelövését. A cseh főváros keleti peremén a napokban több vaddisznó is puskavégre került. A sajtó szerint vaddisznókkal lehet találkozni a nyugat-csehországi Karlovy Vary peremkerületeiben is. A világhírű fürdővárost körülvevő erdőségek ideális életkörnyezetet nyújtanak az állatoknak.  
    A mezőgazdasági minisztérium már kidolgozta a vadászati törvényt módosító javaslatot, amely a jövőben az eddiginél jóval több vaddisznó kilövését teszi lehetővé. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány