József napja van. | 2024.03.19

Kivégzéssel fenyegette meg a kormánypárti képviselőket Zsirinovszkij

2017-03-15 16:10:00

Agyonlövetéssel és akasztással fenyegette meg az orosz kormánypárt képviselőit Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt elnöke az Állami Dumában (a szövetségi parlament alsóházában) elmondott szerdai felszólalásában.

    "Jövőre beköltözöm a Kremlbe, és agyon fogom lövetni és felakaszttatom magukat" - fogadkozott a botrányos kijelentéseiről ismert nacionalista politikus, mintegy borítékolva magának a győzelmet a jövő évi oroszországi elnökválasztáson. Optimizmusát a közvélemény-kutatások nem támasztják alá.
    A képviselőt az hozta ki a sodrából és indította a tőle megszokottnál is élesebb kijelentésre, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt képviselői bekiabálásokkal tiltakoztak, amikor korruptnak és maffiózónak nevezte a szervezet Moszkvai megyében megválasztott politikusait, és követelte, fosszák meg őket mandátumuktól.
    Ezt követően Szergej Nyeverov kormánypárti házelnök-helyettes azt javasolta, hogy a duma etikai bizottsága vizsgálja ki Zsirinovszkij "arcátlan" kijelentéseit, amire válaszul a liberális demokraták frakciója kivonult a parlament plenáris üléséről.
    Vjacseszlav Vologyin házelnök, aki maga is az Egységes Oroszország tagja, három parlamenti frakció - a saját pártja, a kommunisták és az Igazságos Oroszország - felkérésére bocsánatkérésre szólította fel Zsirinovszkijt. A frakcióvezető a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva ezt elutasította, és fenntartotta az Egységes Oroszországgal szemben korábban megfogalmazott vádjait.
    A Liberális Demokrata Párt képviselői később visszatértek az ülésterembe.