József napja van. | 2024.03.19

Megkezdődött a prágai cseh állami operaház felújítása

2017-03-15 15:52:00

Felújítják és korszerűsítik a prágai cseh állami operaházat. A munkák a héten kezdődtek, a tervezett költség 858 millió cseh korona, ami megközelítőleg 10 milliárd forint. 

    A Prága központjában lévő Vencel téren álló Szent Vencel lovas szobor közelében a cseh Nemzeti Múzeum és a vasúti Főpályaudvar között álló épület felújítását és a berendezések korszerűsítését a Hochtief cég végzi, amely pályázatában 27 hónapot ígért a munka befejezésére.  A Hochtief  műemlékek, kastélyok, várak felújítására szakosodott cég.  
    A prágai állami opera az első olyan állam kezében lévő nagy színház, amelyet az 1989-es rendszerváltás után teljes mértékben felújítanak és korszerűsítenek. A Nemzeti Színház részeként működő állami opera épületét legutóbb a 20. század hetvenes éveiben újították fel - mondta Jan Burian, a prágai Nemzeti Színház igazgatója újságíróknak. 
    Az állami opera két évadot vendégszínpadokon tölt. A felújítással az eddiginél sokkal jobb, modern műszaki hátteret kap az intézmény. Különösen az új próbatermekre van szüksége a társulatnak - fejtette ki Burian. 
    Hozzátette: a felújítás utáni első, 2019 őszén kezdődő új évadra már készül a program, válogatják az operákat, a balettelőadásokat és a művészeket. Konkrétumokat az igazgató nem volt hajlandó elárulni.   
    Václav Pelouch, az állami opera igazgatója szerint az épület neorokokó stílusú nézőtere és a színpad a lehető legnagyobb mértékben visszakapja eredeti, tehát a színház megnyitása utáni arculatát.  
    A mai cseh állami opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, és az Új Német Színház épületében a cseh állami opera kapott helyet.