Andrea napja van. | 2024.04.18

Sokba került a sajtó elleni pereskedés az Obama-kormányzatnak

2017-03-14 20:10:00

Utolsó esztendejében 36 millió dollárt költött az Obama-kormányzat a sajtó elleni pereskedésre - állította egyebek között az AP hírügynökség, amely többször is perben állt különböző minisztériumokkal.

    A hírügynökség szerint a kormányzat egyedül  utolsó évében 36.2 millió dollárt költött azokra a perekre, amelyeket a sajtó munkatársai indítottak ellene információk visszatartása miatt.
    Az Egyesült Államokban törvény garantálja, hogy a tömegtájékoztatási eszközök és az állampolgárok hozzáférhessenek a közérdekű információkhoz. A kormány azonban sorra visszautasított kéréseket közhasznú információk nyilvánosságra hozatalára, azt állítva, hogy a dokumentumokat nem őrizték meg, majd amikor pereket helyeztek kilátásba ellene, jelentős összegeket fordított közpénzekből a perköltségekre. A hírügynökség szerint nem egy esetben kiadták ugyan a kért információkat, ám az újságíróktól és az állampolgároktól egyaránt pénzt kértek a keresésért és a dokumentumok fénymásolásáért.
    A perek több mint egyharmadában a kormányzat elismerte, hogy tévedett, amikor visszautasította a kért információk kiadását.
    Az egyik peres eljárásában az AP hírügynökségnek hétfőn sikerült megállapodásra jutnia a külügyminisztériummal. Még 2015-ben ugyanis információkat kért Hillary Clinton külügyminiszteri tevékenységének egyes részleteiről, ám a tárca megtagadta ezt. A megállapodás értelmében a külügyminisztérium fedezi a hírügynökség perköltségeit, s ezzel lezárják az ügyet.