Gedeon napja van. | 2024.03.28

A gazdasági bizottság elfogadta a monetáris tanács két tagjának jelölését

2017-03-14 15:38:00

 Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 10 igen és 2 nem szavazattal elfogadta Parragh Bianka és Kocziszky György jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsába keddi ülésén.

    Parragh Bianka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa felvezetőjében elmondta, a monetáris tanács tagjaként szem előtt tartaná egyebek mellett a fenntartható gazdasági növekedés, a nemzetgazdasági érdekek és a versenyképesség monetáris politikai eszközökkel való támogatását. 
    Kiemelte a nemzetgazdaság külső sérülékenységének csökkentését célzó finanszírozási programot a kockázatok csökkentése kapcsán, valamint a növekedési hitelprogram (nhp) kedvező hatásait, és a piaci hitelezés egészséges szintjének helyreállítását.
    Parragh Biankát Cinkotai János Béla helyére jelölték, akinek lejár a mandátuma 2017. március 22-én.
    Kocziszky György, aki jelenleg is a monetáris tanács tagja, de mandátuma lejár 2017. április 5-én, egyebek mellett elmondta, 2012-ben azok közé tartozott, akik úgy gondolták, az inflációs célkövetési rendszer lehetőséget biztosít egy kamatcsökkentési pálya elindítására, folytatására. Visszatekintve úgy vélte, beigazolódott, hogy a lazább monetáris politika lehetőséget ad az egyensúlyi állapot megteremtésére.
    A monetáris tanács tagjainak megválasztásáról szóló gazdasági bizottsági javaslatról az Országgyűlés dönt majd.
    A gazdasági bizottság 10 nem és 2 igen szavazattal elvetette Matolcsy György jegybankelnök meghallgatását, amelyet Tóth Csaba alelnök és Szakács László (MSZP), Volner János és Z. Kárpát Dániel (Jobbik) képviselők kezdeményeztek. 
    Bánki Erik (Fidesz) bizottsági elnök elmondta, a nemzetbiztonsági bizottság tárgyalta a jelentéseket, amelyek a jegybankelnök "által felvázolt eseteket" is tartalmazták, de ezek minősített információk, nyilvánosan nem számolhatnak be erről, ezért nem tartja szükségesnek a meghallgatást.