Csongor napja van. | 2024.04.16

Három ország hat nagyvárosában mutatják be a magyarországi német nemzetiségi művészek kiállítását

2017-03-13 11:30:00

 Márciustól novemberig három ország hat nagyvárosában lesz látható a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének (VUdAK) - elsőként Pécsett megtekinthető - jubileumi kiállítás-sorozata, amely huszonkét művész munkásságából ad keresztmetszetet.

    A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Tegnap-ma-holnap elnevezésű, a magyarországi németek egyik fontos kulturális központjában, a pécsi Lenau Házban március 23-áig látogatható tárlatot a VUdAK fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából rendezik meg.
    Mint felidézték, a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségét 1992-ben jegyezték be: azelőtt csak a magyarországi német költőknek és íróknak létezett egyesülete, amely aztán a német származású képzőművészeket is befogadta. 
    Azóta számos neves művész alkot és inspirálja egymást a szövetség tagjaként, közös műalkotások is születnek gazdagítva a magyarországi német művészeti életet - írták.
    A kiállítás bemutatja a jelen tehetségei és fiatal alkotói mellett "a sorainkból már eltávozott, műveikkel azonban jelen lévő művészbarátainkat", köztük Misch Ádám, Bartl József és Heitler László festőművészek, illetve König Róbert grafikusművész munkásságát.
    A jubileumi kiállítás Pécs után Berlinbe, Brüsszelbe, Eupenbe, Stuttgartba, majd végül Budapestre látogat, és mindenütt a VUdAK irodalmi szekciójának alkotói által bemutatott zenés felolvasással zárul.