Auguszta napja van. | 2024.03.29

Krónika 1. rész (napirend előtt: korrupció, államfő, Paks II., ellenzék)

2017-03-13 08:59:54

A korrupcióról, a köztársaságielnök-választásról, a Paks II. beruházásról és az ellenzékről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

    
    A Jobbik megadóztatná az oligarchákat
    
    Volner János (Jobbik) szerint a kormánypárt törvényesítette a korrupció egy részét, hogy büntetőjogilag ne lehessen megfogni ezeket az ügyleteket, és noha politikai hátszél repíti előre a kormányfő közelében lévő nagyvállalkozókat, ezt a vagyont adók formájában vissza kell tenni a költségvetésbe.
    Hozzátette: a Jobbik olyan mértékű adót vet ki a politikaközeli vagyonosodásra, amelybe az érintettek "bele fognak feketedni". Kifejtette: 300 millió forintos éves vagyonosodás felett progresszív adórendszert vezetnek be, minél nagyobb a vagyonosodás 2002-ig visszamenőleg, annál nagyobb lesz az adó mértéke.
    Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a Jobbik csatlakozik azokhoz a baloldaliakhoz, akiknek semmi máson nem jár az esze, csak az adóemelésen. Hozzátette, a Jobbik "durva baloldali fordulatot" hajt végre. Közölte, a pártnak vadiúj gazdája van, egy földbirtokos-oligarcha, aki médiavállalkozó is egyben. Ha valakit szeretnének megadóztatni, akkor őt javaslom - mondta, megjegyezve: a Jobbik-elnök kedvenc lelőhelye az oligarcha szoknyája környéke.
    
    MSZP: Majtényi Lászlót ajánljuk köztársasági elnöknek
    
    Tóth Bertalan (MSZP) véleménye szerint egy normális köztársaságban a köztársaságielnök-választás jeles nap, de a Fidesz 2010-ben megszüntette a demokratikus, szabad, szolidáris köztársaságot. Elmondta, egy alkalmas államfőjelölt nem hagyja szó nélkül, hogy kopaszok gátolnak meg egy népszavazási kezdeményezést, hogy a miniszterelnök felhatalmazás nélkül titokban eladósítja a hazáját és kiszolgáltatja ezzel Oroszországnak. Jelezte, az MSZP Majtényi Lászlót ajánlja köztársasági elnöknek, aki olyan programot hirdetett meg, amelynek kiemelten fontos része a szegénység elleni küzdelem.
    Dömötör Csaba válaszában vitatta azt, hogy Majtényi László a civilek jelöltje lenne, hiszen Gyurcsány Ferenc mondta róla, a pártok egyeztetésének eredménye a jelölése. Hozzátette: a baloldal jelöltje nem tisztázta, pontosan mekkora összeget kapott a Soros-hálózattól. Közölte, nem is baloldali, hanem Soros György jelöltje, aki lesújtó véleménnyel van az MSZP-ről.
    Hozzátette: keveset tudni a szocialisták kormányzati terveiről, de azt lehet, hogy eltörölnék az otthonteremtést, a családi adókedvezményt, többkulcsos adót és ingatlanadót vezetnének be.
    
    LMP: a kormány hazudik a Paks II. beruházással kapcsolatban
    
    Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője szerint a kormány az "Orbán-Putyin atompaktum" megkötése után azt kommunikálta, hogy a paksi bővítés lesz az évszázad üzlete, azonban ennek pontosan az ellenkezőjét állapította meg az Európai Bizottság, amely azt jelezte, hogy piaci alapon nem térül meg a beruházás, ezért állami támogatásra van szükség. Nem az a kérdés, hogy mennyit profitálunk, hanem az, hogy túléli-e az ország gazdasági csőd nélkül ezt a hazardírozást - fogalmazott a képviselő, aki szerint Orbán Viktor és kormánya hazudik, amikor azt mondja, hogy a beruházásra az olcsó áram miatt van szükség.
    Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár szerint ugyanakkor a bizottság döntése is azt erősíti meg, hogy a beruházás ki fogja termelni a működés és a hitel költségét is, azonban egy piaci befektetőnek az egy százaléknál kevesebb haszonkülönbség miatt nem éri meg a beruházás megvalósítani. Hozzátette: Magyarország azonban nem egy részvénytársaság, ezért elsősorban nem az extraprofitra törekednek, hanem arra, hogy hosszút távon olcsó energiához jusson a lakosság.
        
    KDNP: tisztelet és köszönet a bátraknak!
    
    Hoffmann Rózsa, a KDNP képviselője az 1948-as forradalom és szabadságharc kapcsán azt mondta: tisztelet és köszönet a bátraknak, akik életüket áldozták a magyar szabadságért. Hozzátette, Magyarországon egy emberöltő óta szabadság van, de újra és újra meg kell küzdeni azért, hogy önállóan dönthessünk sorkérdéseinkben. Hangsúlyozta: az országgyűlési képviselők egyik legmagasztosabb feladata és küldetése, hogy szabadon, idegen hatalmak diktátumától mentesen államfőt válasszanak, aki az összes magyar embert képviseli.
    Rétvári Bence államtitkár arról beszél: saját jövőnket ma is a nekünk kell alakítanunk, ahogyan 1848-ban, úgy ma sem lehet hagyni, hogy bárki döntsön helyettünk. Hozzátette: fontos a saját kultúránk, közösségünk erősítése, hogy Európa a nemzetek és ne a nemzetiségek Európája legyen.
            
    Fidesz: a balliberálisok Soros, a Jobbik a Simicska család hálójában
    
    Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: miközben a magyar parlament államfőt választ, végre kiderült, hogy ki milyen érdekek szerint politizál, hiszen a teljes balliberális ellenzék Majtényi László mögött sorakozott fel, vagyis a Soros György által képviselt politikát akarják megvalósítani. 
    Hozzátette: az is kiderült, hogy a Jobbik pedig "Simicska Lajos által döntően befolyásolt párt", hiszen az "ismert oligarcha fia" közölte, hogy ők a Jobbik győzelmét várják a következő választáson.     
    "Tiszta víz van a pohárban: balliberális ellenzék, Soros György, Jobbik, Simicska család, mi a magunk szerény módján megpróbáljuk a magyar népet képviselni" - fogalmazott.
    Dömötör Csaba államtitkár úgy fogalmazott: "a külföldi spekulánsok és a belföldi szánkós oligarchák" mindent megtesznek, hogy gáncsolják a kormányt, de Brüsszel irányából is sok "nyílvessző érkezik" a  bevándorláspolitika, az adópolitika és az energiaárak ügyében is. Hozzátette: remélik, hogy a nemzeti konzultáción a magyar állampolgárok megerősítik a kormányt abban, hogy kiálljon a nemzeti függetlenség mellett.