Emma napja van. | 2024.04.19

Nemzetközi jogász: a török zászló kitűzése a holland konzulátuson nemzetközi jogot sért

2017-03-13 08:21:03

 Nemzetközi jogot sért a holland zászló törökre cserélése Hollandia isztambuli főkonzulátusán - jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

    A holland nagykövetség várhatóan diplomáciai jegyzékben fog tiltakozni az eset miatt - közölte Tóth Norbert.
    Emlékeztetett: minkét országban kampány folyik. Hollandiában hétfőn lesznek választások, Törökországban pedig április 16-án rendezik meg az alkotmánymódosításról, vagyis a prezidenciális rendszer bevezetéséről szóló népszavazást.
    Ebben a felfokozott helyzetben szokatlanul erős hangvétel jellemzi mindkét oldalt, és mindkét fél politikusai mondanak olyanokat, amit nem feltétlenül gondolnak komolyan - hangsúlyozta a szakértő.
    Felidézte, hogy az ankarai holland nagykövetség külföldön tartózkodó ügyvivőjével közölték, ne térjen vissza állomáshelyére. 
    Ugyanakkor feltételezhető, hogy a népszavazás után csökken a feszültség, és a holland nagykövet újra elfoglalhatja a helyét Törökországban - mondta Tóth Norbert.
    A feszült viszony azt követően alakult ki a két ország között, hogy Hollandia két török minisztert is megakadályozott rotterdami kampánygyűlése megtartásában.
    Ezt követően Recep Tayyip Erdogan török államfő lenácizta a holland kormányt, amit utóbbi visszautasított.