Gedeon napja van. | 2024.03.28

Két héten belül döntés születik a nemzeti konzultáció részleteiről

2017-03-12 16:15:00

Két héten belül döntés születik a nemzeti konzultáció részleteiről, szeretnék a választók véleményét sok kérdésről megtudni - mondta Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

    A nemzeti konzultációt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a kormány szerint Magyarország előtt álló öt veszélyforrásról. Ez a rezsicsökkentés brüsszeli betiltása, az illegális bevándorlás kérdése, az adópolitika uniós központosítása, a munkahelyvédelmi támogatások biztosítására vonatkozó jog elvesztése és a külföldi forrásból dolgozó szervezetek elszámoltathatósága.
    Kósa Lajos hangsúlyozta: az ország védelmét folyamatosan erősíteni kell, ez egészen addig folytatandó munka, amig a migrációs nyomás Magyarországra nehezedik.
    Kiemelte, Magyarországra senkit nem engednek be ezentúl, akinek nincs joga bejönni. Ha valakit üldöznek, veszély fenyegeti a hazájában, akkor menekültkérelmet kell benyújtania. A magyar határon, a magyar hatóságok által biztosított táborban nem fenyegeti veszély, maximális ellátást kap - mondta.
    Közölte az is: Magyarország szolidáris mindenkivel, aki erre rászorul és méltó rá, de a gazdasági migránsokat nem akarja beengedni.
    Ez nem tetszik az Európai Uniónak, nagy küzdelem lesz, ezért jobb, "ha kikérjük az ország lakóinak véleményét" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.  
    Hozzátette, hogy egy sor más kérdésben is ki akarják kérni a választók véleményét, mert az Európai Unióval Magyarország érdekében vitatkoznak fontos ügyekről.
    Ezekkel kapcsolatban kifejtette: Magyarország számára a folyamatos, ütemes adócsökkentés a kedvező, az EU pedig közös adópolitikát szorgalmaz, ami Magyarországon adóemelést jelent.
    A rezsicsökkentésről szólva úgy fogalmazott: a magyar álláspont szerint az energiaárak meghatározásának jogát nem szabad elvenni a nemzetállamoktól.
    Kitért arra is, hogy a magyar kormány munkájának eredményeképpen csaknem 700 ezer új munkahely jött létre hét év alatt, amire nincs példa az EU-ban, a hazai munkahelyteremtő politika ugyanakkor az EU szerint tiltott támogatást valósít meg.