Emma napja van. | 2024.04.19

EU-csúcs - Orbán Viktor: Donald Tusk lesz az Európai Tanácsa elnöke

2017-03-09 14:37:34

 

Donald Tusk lesz az Európai Tanács elnöke, az Európai Néppárt egyetlen közös jelöltje - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az európai uniós tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója előtt újságírói kérdésre válaszolva.

 

    A miniszterelnök kijelentette, mivel a magyar kormányzó pártok - a kereszténydemokraták és a Fidesz is - az Európai Néppárthoz tartoznak, ezért annak egyetlen közös jelöltjét fogja támogatni Magyarország. Az ezzel kapcsolatos vitákat pedig Magyarország meghagyja a lengyeleknek - tette hozzá.
    A kormányfő szerint magyar szempontból a menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az EU-csúcson, ugyanis Magyarország olyan régóta sürgetett jogszabályt fogadott el, amelynek lényege, hogy még az unió területén kívül választaná külön a tényleges menekülteket és a migránsokat.
    Hangsúlyozta, hogy a magyar jogszabályt érintő támadásokat ki kell védeni és be kell bizonyítani, hogy a magyar szabályozások az európai joggal összhangban vannak.
    Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, nem könnyű jó európainak lenni közép-európaiként, mivel a régió országainak eltérő történelmi öröksége, másfajta ösztöne van több kérdést illetően és hagyománybéli értékeinek tekintetében is.
    Ezek a különbségek okozzák a migráció kérdéséhez való eltérő hozzáállást, ugyanakkor kezd általánossá válni a közép-európai megközelítés - húzta alá. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nem volt ez mindig így, korábban a nyugati országok ellenálltak a keletről érkező javaslatoknak, "de egyre közelebb kerülünk a realitáshoz" - fogalmazott.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó