Gedeon napja van. | 2024.03.28

Forgalomnövekedést vár az idén a német vegyipar

2017-03-09 10:18:33

A német vegyipar tavalyi negyedik negyedévi bíztató eredményei alapján javított az ágazat idei növekedési előrejelzésén VCI (Verband der Chemischen Industrie) szakmai képviseleti szervezet.

    A 446 ezer alkalmazottat foglalkoztató harmadik legnagyobb német ipari ágazat idei értékesítési árbevétele a VCI prognózisa szerint a korábban jelzett egy százalék helyett másfél százalékkal, 185,7 milliárd euróra emelkedik. A vegyszerek árának emelkedésétől egy százalékos növekedést vár az idén a szervezet, a gyógyszeripari termékek iránti kereslet élénkülése pedig fél százalékkal járul hozzá a forgalom növekedéséhez.
    Utz Tillmann, a VCI vezérigazgatója rámutatott, hogy az ágazat számára az Egyesült Államokkal és az ázsiai térséggel folytatott kereskedelem jelenti a növekedési motort, míg a belföldi forgalom gyakorlatilag stagnál. Hangsúlyozta, hogy a gyógyszeripar hozzájárulása nélkül az ágazat forgalma 2012 óta folyamatosan csökkenne, ami elsősorban a nemzetközi összehasonlításban magas németországi áramdíjakra vezethető vissza. A politikának nagyobb figyelmet kellene az áramdíj emelkedésének a megfékezésére fordítania - jegyezte meg.
    A német vegyiparnak nem volt könnyű éve a tavalyi, üzleti előrejelzéseit ezért több ízben is lefelé korrigálta. A vegyszerek ára 1,9 százalékkal ment lejjebb, elsősorban az olajárak csökkenése miatt, az ágazat bevétele így három százalékkal, 183 milliárd euróra csökkent, holott a termelési volumen fél százalékkal emelkedett.
    A tavalyi negyedik negyedévben azonban a vegyszerek ára már 0,5 százalékkal emelkedett az előző negyedévihez képest a magasabb olajáraknak köszönhetően, ami az ágazat értékesítési árbevételét 1,6 százalékkal emelte meg. Az egy évvel korábbitól azonban a vegyszerek ára még az emelkedéssel együtt is 0,7 százalékkal maradt el a negyedik negyedévben, a termelési volumen pedig a periódus végén szinte megegyezett az előző negyedév végivel.