Márk napja van. | 2024.04.25

Brit költségvetés: az idén a vártnál jobb, a következő években lassabb növekedés várható

2017-03-08 17:30:00

Az idén az eddig vártnál sokkal erőteljesebb növekedés várható a brit gazdaságban, a következő években azonban valószínűleg jelentősen lassul a növekedési lendület a következő pénzügyi évre szerdán előterjesztett költségvetési tervezet szerint.

    Ez az első költségvetés a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás óta. A referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.
    Philip Hammond pénzügyminiszter a 2017-2018-as pénzügyi évre szóló költségvetési javaslatot ismertetve közölte az alsóház képviselőivel, hogy a kormány az eddig érvényben lévő 1,4 százalék helyett az idei naptári évre 2 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban.
    Hammond szerint a jelentős felülvizsgálatot az eddigi erőteljes növekedési teljesítmény indokolja.
    A kormány várakozása szerint azonban jövőre már megtörik ez a lendület: 2018-ra a költségvetési tervezetben 1,6 százalékos növekedési előrejelzés szerepel, és a távlati prognózis csak 2021-2022-re valószínűsít ismét 2 százalékot elérő növekedést.
    A hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta a prognózis szerint jövőre tetőzik 88,8 százalékon, onnantól fokozatosan csökken, és a 2021-2022-es pénzügyi évben 79,8 százalék lesz.
    Philip Hammond hangsúlyozta, hogy húsz év óta először várható az államadósság-ráta érdemi csökkenése.
    A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a nominális brit államadósság jelenleg 1700 milliárd font (több mint 600 ezer milliárd forint), és ennek éves kamatterhe 50 milliárd font.
    A GDP-arányos államháztartási hiány a költségvetési tervezetben szereplő előrejelzés szerint a tavalyi 3,8 százalékról az idén 2,6 százalékra csökken, a 2021-2022-es pénzügyi évben pedig már csak 0,7 százalék lesz.
    A brit kormány már tavaly feladta az államháztartási többlet elérésének célját a korábban 2020-ra, vagyis a következő parlamenti választások évére kitűzött határidőre.    
    A kormányzó Konzervatív Párt őszi kongresszusán Hammond pénzügyminiszter kijelentette: elődje, George Osborne - aki eredetileg kitűzte a többletes államháztartás elérésének határidejeként a 2019-2020-as pénzügyi évet - annak idején helyes gazdaságpolitikai célokat követett, de az a gazdaságpolitika az akkori időszak körülményeinek felelt meg, és az EU-tagsági népszavazás eredménye azóta "változásokat hozott".
    A 2010-ben hatalomra került konzervatív párti brit kormány a hazai össztermék 11,1 százalékának megfelelő - békeidőben példátlan - államháztartási hiányt vett át munkáspárti elődjétől, elsősorban a 2008-2009-es pénzügyi válság idején végrehajtott hatalmas bankmentő költségvetési tőkeinjekciók örökségeként.
    Azóta radikális költségvetési konszolidáció zajlott le, de azt már Hammond elődje, George Osborne is elismerte tavaly nyáron, hogy a népszavazás okozta piaci és reálgazdasági sokk miatt valószínűleg nem érhető el államháztartási többlet az évtized végére.