Emma napja van. | 2024.04.19

NGM: megteremtik a fellendülés lehetőségét a kormányzati intézkedések az építőiparban

2017-03-08 12:59:46

Az elmúlt időszak kormányzati intézkedései megteremtik a fellendülés lehetőségét az építőiparban - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Mérnöki Kamara (MKK) fővédnökségével megszervezett Magasépítés 2017 konferencián szerdán Budapesten.

    Az államtitkár felidézte, hogy 2016-ban visszaestek az infrastruktúra beruházások, elsősorban az előző uniós költségvetési ciklus pénzügyi lehetőségeinek kifutása miatt. Ugyanakkor megindultak a lakásépítések, a kiadott új lakásépítési engedélyek száma folyamatosan nő, és az építőipari szerződésállomány is kedvezően alakul, elsősorban az építményeknél - hangsúlyozta.
    Kiemelte egyebek mellett az általános forgalmi adó (áfa) csökkentését, a családi otthonteremtési kedvezményt, valamint a teljesítményigazolási szakértői szerv létrehozását, a lánctartozások csökkentését.
    Lepsényi István elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozik egy építőipar jövőjét meghatározó stratégián. A kormányzat pedig dolgozik az építésügyi eljárások további egyszerűsítésén és gyorsításán is - tette hozzá.
    Hozzátette, az ágazatban jelentkező szakemberhiány csökkentése érdekében fontos a duális képzés kiterjesztése mind a szakképzésben, mind a felsőfokú oktatásban.
    Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy 2017-ben jelentős magasépítési munkák kezdődnek, megindul jelentős uniós pénzek kifizetése és fellendül a lakásépítés.
    Koji László, az ÉVOSZ elnöke kifejtette: a következő években lehet elég munkája a magasépítésnek, és ezt el is tudja végezni, nincs arra szükség, hogy külföldi generálkivitelezők jelenjenek meg.
    A szakszövetség elnöke a legnagyobb kihívásnak a hatékonyság javítását tartja. Úgy fogalmazott: lesz elég szakember, ha az ágazat meg tudja fizetni - ami a megrendelőktől függ -, és jó szakemberek is lesznek, ha a szakma részt vesz a képzésükben. Ugyancsak hatékonysági kérdésnek nevezte a céges beruházásokat, amelyek alkalmasak lehetnek az élőmunka kiváltására is.
    Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója egyebek mellett kiemelte: a magyar építőipar rossz szerkezetű, túlbonyolított az alvállalkozói lánc.
    Kitért arra is, hogy az ágazatból 20-30 ezer munkavállaló hiányzik, miközben a becslések szerint külföldön körülbelül 40 ezer magyar építőipari szakember dolgozik. Ezek felét néhány hónapon belül haza lehetne hozni megfelelő bérezéssel és munkakörülményekkel, de jelentősebb jövedelmekkel többet is - közölte.
    A vezérigazgató úgy látja, az építőipari cégeknek megérné küzdeni a magyar szakemberekért, mert a hazai, és főként a külföldi munkaerő betanításának költségei jelentősebbek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó