Gedeon napja van. | 2024.03.28

Osztrák kancellár: csökkenteni kell a menekültek befogadásától elzárkózó tagállamok uniós támogatását

2017-03-08 09:51:53

Csökkenteni kell a menekültek befogadásától elzárkózó európai uniós tagállamok közösségi pénzügyi támogatását - mondta Christian Kern osztrák kancellár szerdán a Die Welt című német lapban.

    Az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ) politikusa az EU állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozása előtt egy nappal tett nyilatkozatában kiemelte, hogy "az eddiginél igazságosabban kell elosztani az uniós költségvetés pénzét a tagállamok között".
    Nem kaphat többé milliárdos nagyságrendű támogatásokat egyetlen tagország sem, amely "továbbra is következetesen elhajol a migrációs kérdés közös megoldása elől, és szomszédjai kárára folytat piacrabló adópolitikát" - mondta az osztrák kancellár.
    Kifejtette, hogy amikor a gazdaság fejlesztéséről, biztonságpolitikai érdekekről vagy az Oroszország elleni szankciókról van szó, egyes tagországok igényt tartanak a közösség szolidaritására, "de más fontos kérdésekben hallani sem akarnak a szolidaritásról".
    Ennek a "szelektív szolidaritásnak" azzal a következménnyel kell járnia, hogy a közös költségvetés nettó befizetői részéről megjelenik a "szelektív fizetési hajlandóság" - mondta a nettó befizetők közé tartozó tagállam kormányfője. 
    Hangsúlyozta, hogy nem fenyegetőzni akar, hanem csak az összefüggésekre kíván rávilágítani. Mint mondta, Németországnak vagy Ausztriának "nehezére esne" eurómilliárdokat átutalni a közös költségvetésbe, ha nem történik semmi a "piacrabló adó- és bérpolitika" ügyében, vagy nem valósul meg a "menekültek igazságos elosztása valamennyi EU-tagország között".