Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fazekas Sándor: szükség esetén a tagállamoknak kell rendelkezniük az élelmiszer-minőség ügyében 

2017-03-08 09:08:01

Uniós szinten kell rendezni a kettős élelmiszer-minőség problémáját, de ha ez nem megy, tagállami hatáskörben kell választ találni a problémára, és a kormány meg fogja tenni a szükséges lépéseket - monda Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában szerdán.

    A miniszter szerint korábban is előfordultak hasonló esetek, ezért a magyar kormány - a régióban elsőként - már 2013-ban fölvetette a kérdést, mostanra viszont már nemzetközi összefogás alakult ki a probléma rendezésére. Az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának legutóbbi ülésén nyolc ország képviselője tiltakozott, az érintett államok lakosságát számítva közel 100 millió embert érinthet az élelmiszerek kettős minősége - tette hozzá. 
    Közölte, hogy Magyarország és Szlovákia közösen kezdeményezte Brüsszelben egy olyan jogi keret létrehozását, amellyel számon kérhető az egyenlő elbánás az élelmiszerek kapcsán is. Fazekas Sándor szerint olyan szabályokat kell alkotni, amelyek akár a szankcionálásra is lehetőséget adnak, ha ugyanazon márkanév alatt eltérő minőségű termékek kerülnek forgalomba a különböző országokban. Utalt arra is, hogy néhány tagállam szerint a probléma jelentéktelen, a magyar kormány álláspontja viszont az, hogy meg kell akadályozni a fogyasztók megtévesztését. Ismertette, hogy a magyar hatóságok jelenleg is mintegy 100 terméket vizsgálnak, ennek eredményét várhatóan még ebben a hónapban közzé tehetik - tette hozzá. 
    A miniszter szerint a régiós összefogásnak már látszanak az eredményei, az utóbbi időben a megritkultak a boltok polcain a kifogásolt áruk, egyes gyártók pedig átcsomagolták vagy átnevezték a termékeiket.
    A tárcavezető szerint a kettős élelmiszerminőség legfőbb tanulsága, hogy magyar termékeket érdemes vásárolni, lehetőség szerint közvetlenül a termelőktől. 
    A közös uniós agrárpolitika jövője kapcsán Fazekas Sándor közölte: éles vita várható a következő hónapokban az agrártámogatások 2020 utáni elosztásáról, hiszen ezen múlik az élelmiszerárak alakulása a következő években. Hozzátette, hogy a támogatások csökkenése vagy elmaradása drágíthatja a termékeket, egyúttal rontja a magyar élelmiszeripar versenyképességét. Magyarország érdeke ezért a közös agrárpolitika rendszerének fenntartása és a termelők támogatása - hangsúlyozta a miniszter.