Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kövér László: a V4-eknek bizalommal kell részt venniük az EU jövőjéről szóló vitában

2017-03-07 14:35:23

A visegrádi országoknak (V4) kellő bizalommal kell részt venniük abban a vitában, amely az Európai Unió jövőjéről szól - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a lengyel szejmben (alsóház), azon a közös sajtóértekezleten, amelyet a Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországból álló országcsoport parlamenti elnökeinek találkozója után tartottak.

    Kövér László elmondta, hogy júliustól Magyarország veszi át Lengyelországtól a V4 soros elnökségét, s a varsói találkozón ismertette az egyéves munka agendáját.
    A V4 tagországai "sokfajta hasonlósággal és eltéréssel" rendelkeznek - emelte ki, rámutatva egyebek között arra, hogy az itt kormányzó pártok különféle európai pártcsaládokhoz tartoznak. "A történelmi adottságokból is adódóan, gazdasági és társadalmi értelemben mégis sokkal több a hasonlóság, az összekötő érdek, mint az, ami esetleg elválaszt bennünket" - értékelte az Országgyűlés elnöke.
    "A V4-ek együttműködését nemcsak akkor látjuk életképesnek és hasznosnak, amikor közösen valamilyen bajt kell elhárítani" - jelentette ki Kövér, rámutatva "a migrációs kérdés rossz európai kezelésekor", a kötelező uniós menekültelosztási kvóták elutasításakor tanúsított közös álláspontra. 
    A V4-ek "az építkezésben" is képesek hozzájárulni az Európai Unió (EU) jövőjéhez - folytatta. Rámutatott: az EU gazdaságilag legdinamikusabban fejlődő térségéről van szó. Emellett - mint fogalmazott - a tagországok betartják az EU szabályait, nemcsak akkor, amikor határvédelemről van szó, de a költségvetési, államháztartási fegyelem szempontjából is.
    Az EU válságából az a szükségszerű következtetés vonható le, hogy valaminek változnia kell a szervezet működésében - szögezte le a magyar házelnök, hozzátéve: kérdés az, hogy a V4-ek ehhez a folyamathoz hogyan tudnak hozzájárulni. A parlamenti elnökök egyetértettek abban, hogy az EU összes intézményének - különösen az Európai Bizottságnak - be kell tartania a rá vonatkozó szabályokat - mondta Kövér László. 
    Azt, hogy a V4-ek hasonlóképpen vélekednek az EU-ról, Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke is hangsúlyozta, mondván, hogy a négy ország a nemzetállamok erős közösségében látja az EU jövőjét. 
    "A V4 évek óta nagyon jó példát jelent, szinte mágnesként vonzza magára más országok figyelmét, nem csak a szomszédainkét" - vélekedett Kuchcinski. A V4-ek ezért többszintű együttműködésről gondolkodnak a jövőben - tette hozzá.
     E szintek közül a parlamenti együttműködést emelte ki, illetve az EU ügyeivel foglalkozó parlamenti bizottságok tapasztalatcseréjét. Lengyelország számára példamutatónak nevezte a cseh és a magyar EU-ügyi bizottság működését. Fontosnak minősítette a V4-ek közös információs politikájának alakítását is.
    Stanislaw Karczewski lengyel szenátusi elnök elmondta: a V4 parlamenti elnökei azt akarják, hogy "a stabil V4 az EU helyzetét is stabilizálja". Hasonlóképpen vélekedett Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke, aki szerint a V4-eket összekötő történelem képes az EU-t is felélénkíteni, az ott zajló folyamatokat "egészségessé tenni".
    Jan Hamácek, a cseh képviselőház elnöke elmondta: napirenden szerepelt a Brexit (az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból) is. "El kell gondolkodnunk, mi lesz jó állampolgáraink számára, tárgyalnunk kell a britekkel a további együttműködésről" - szögezte le Hamácek.