Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Politico a civil szervezetekkel kapcsolatos tervezett intézkedésekről

2017-03-07 12:52:40

Budapest átláthatóságra és demokratikus legitimációra hivatkozva kívánja igazolni a civil társadalmi szervezetek korlátozását célzó intézkedéseit - írta keddi cikkében a Politico brüsszeli hírportál a civil szervezetekkel kapcsolatos készülő magyarországi törvényjavaslatról.

    A cikk szerint a törvényjavaslat várhatóan elő fogja írni, hogy a civil szervezetek adjanak számot a külföldről kapott pénzügyi támogatás mértékéről.
    A cikkíró szerint a magyar kormány - vélhetőleg Donald Trump választási győzelmétől és az alternatív jobboldal washingtoni felemelkedésétől lendületet kapva - korlátozni fogja azoknak a nem kormányzati szervezeteknek a befolyását, amelyek a demokráciát és jogállamiságot mozdítják elő. 
    A szerző úgy véli, a Soros György-ellenes érzelmek iránt a Trump-adminisztráció részéről érzékelt rokonszenv a jelek szerint felbátorította Közép- és Kelet-Európa politikusait, hogy fokozzák a magyar származású amerikai milliárdos és filantróp által támogatott szervezetek elleni támadásaikat. A Soros által finanszírozott alapítványok veszélyeire figyelmeztető retorika egyre gyakoribbá vált Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Szerbia politikusainak körében is - tette hozzá.
    A cikk szerint egyes megfigyelők attól tartanak, hogy Soros György és a külföldi finanszírozású civil szervezetek elleni további támadások a demokratikus normák leépítéséhez vezetnek Közép- és Kelet-Európában.