Csongor napja van. | 2024.04.16

Megkezdődött a kiskunhalasi vezető ügyész meggyilkolását tervező férfi pere

2017-03-07 12:14:00

Megkezdődött  a Szegedi Törvényszéken kedden annak a férfinak a pere, akik tavaly márciusban egy gépkarabéllyal ment be a kiskunhalasi bíróságra, hogy ott megölje a vezető ügyészt.

    A férfit hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés, valamint a személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolják.
    A vádirat szerint a 44 éves férfi korábbi feljelentései kapcsán elégedetlen volt a járási ügyészség vezetőjének intézkedésével, úgy érezte, hogy a hatóságok semmibe veszik, a saját igazának nem tud törvényes úton érvényt szerezni. Tavaly március 16-án ezért megjelent a Kiskunhalasi Járási Ügyészség és Kiskunhalasi Járásbíróság közös épületében, hogy megölje a vezető ügyészt, és elhatározta, azzal is végez, aki ezt meg akarja akadályozni.
    A férfi magával vitt egy engedély nélkül tartott - korábban hatástalanított, de visszaélesített - gépkarabélyt és az ahhoz tartozó 240 lőszert. A beléptetőkapunál elővette és csőre töltötte a fegyvert, majd azt a biztonsági őr hátára irányítva a férfit arra kényszerítette, hogy vezesse a vezető ügyész szobájához. A gondnok a lépcsőn utolérte a vádlottat, megragadta a fegyver csövét, de nem tudta elvenni a férfitől. Dulakodni kezdtek, közben a vádlott előbb a plafonba, majd a gondnok felsőteste felé lőtt, de nem okozott sérülést. Ezután a sértett hasára akart közvetlen közelről célzott lövést leadni, a lőszer azonban elakadt a fegyverben.
    A folyamatos küzdelem közben mindketten elestek, a földön tovább dulakodtak, a vádlott többször igyekezett elsütni a fegyvert, de a zárszerkezet folyamatos mozgatása miatt nem sikerült lövést leadnia. A férfit végül az épületben tartózkodó két rendőr lefegyverezte.
    Mielőtt elindult a törvényszékre, a férfi búcsúlevelet írt édesanyjának, ebben úgy fogalmazott, "ha már el kell mennem, ne menjek egyedül".
    A vádlott a bíróság előtt nem kívánt vallomást tenni, csupán kiegészítette korábbi nyilatkozatát, amelyben lényegében elismerte a bűncselekmény elkövetését.
    A tárgyaláson ismertették a férfiről készült elmeszakértői véleményt, amely szerint a vádlott mentális zavarokkal küzd, beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott, de a társadalom alapvető szabályaival tisztában van.
    A per tanúk meghallgatásával folytatódik.