Auguszta napja van. | 2024.03.29

Washington ismételten bírálta az iráni hajók "nem szakszerű" magatartását 

2017-03-07 07:14:11

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) ismételten bírálta az iráni hajók szerinte "nem szakszerű" magatartását a Hormuzi-szorosban. 

    A Pentagon szóvivője, Jeff Davis százados hétfőn a múlt héten történt két esetre utalt. A múlt héten kedden ugyanis egy iráni fregatt mintegy 150 méterre, majd szombaton két iráni támadó hajó mintegy 300 méterre megközelítette az amerikai USNS Invincible rakétatámogató hajót. 
    Jeff Davis leszögezte: az amerikai hajónak mindkét esetben irányváltoztatást kellett végrehajtania, hogy elkerülje az ütközést. A szóvivő hangsúlyozta: a Hormuzi-szorosban lezajlott esetekhez hasonlók rendszeresen megtörténnek, és "nyugtalanítóak", mert félreértéshez és tragédiákhoz vezethetnek. 
    A szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy az utóbbi időben "javult az iráni magatartás". 
    A USNS Invincible nagy teljesítményű radarokkal felszerelt, a rakétacsapások pontosságát segítő, de az Irán által tesztelt ballisztikus rakéták észlelésére is alkalmas hajó. A nevében a "USNS" azt jelzi, hogy a hajó ugyan az amerikai haditengerészeté, de fedélzetén polgári személyzet dolgozik.