József napja van. | 2024.03.19

Egyre több pénz áramlik a régió hotelpiacára egy felmérés szerint

2017-03-06 15:27:55

A befektetési aktivitás a közép-kelet-európai régió hotelpiacain 2016-ban közel 1,2 milliárd euróra rúgott, 46 tranzakcióval, míg egy évvel korábban ez a szám 45 tranzakcióval alig haladta meg a 700 millió eurót - közölte a Cushman & Wakefield ingatlan tanácsadó legfrissebb kutatását hétfőn az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a legjobban Ausztria teljesített közel 800 millió euró értékű üzletkötéssel, ami az összes befektetési volumen 67 százalékát tette ki. A többi régiós országban a befektetési volumen jóval elmaradt a 2015-ös évitől. Míg Magyarországon 2015-ben összesen közel 76 millió euró értékű hotel befektetési tranzakció köttetett, addig ez a szám 2016-ban csupán 27,5 millió euró volt. 
    A régiós hotelpiac minden mutatója növekedést mutatott. Az ide látogató turisták száma jelentősen nőtt, így a kihasználtság meghaladta a válság előtti mértéket, 69 százalékról, 72 százalékra emelkedett. 
    Idén várhatóan további négyezer szobával bővül majd a közép-kelet-európai régió fővárosaiban a szállodai kapacitás. Várhatóan Budapesten és Varsóban indul majd a legtöbb fejlesztés. Prága kivétel, hisz ott csak limitált mértékű új fejlesztés valósulhat meg, a hotel fejlesztésre alkalmas telkek hiánya miatt.
    Bár a növekedés 2017-ben várhatóan kissé visszaesik, a befektetési piac a fejlettebb nyugat-európai területekhez képest továbbra is erős marad. Egyre több befektetés történik majd az olyan kevéssé fejlett piacokon, mint Bukarest és Szófia.
    A befektetési aktivitás leginkább Magyarországon, Romániában lesz jelentős 2017-ben, ahol jelentős ingatlanok cserélnek majd gazdát - közölték.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány