József napja van. | 2024.03.19

A BM visszautasítja a migránsok magyarországi bántalmazásáról szóló vádakat

2017-03-06 14:47:39

A Belügyminisztérium (BM) "kategorikusan visszautasítja" azokat a nemzetközi és a magyar sajtóban megjelent ellenőrizetlen állításokat, amelyek szerint magyar rendőrök migránsokat bántalmaznak.

    A tárca MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a svéd Aftonbladet című napilap cikkére reagált, amelyben a szerb-magyar határig eljutott menekültek, valamint az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet képviselői migránsokat érintő fizikai erőszakról számoltak be a magyar hatóságok részéről.
    A közleményben azt írták: amennyiben egy illegális migráns a meghallgatásakor a legcsekélyebb utalást tesz a bántalmazására, a rendőrség a meghallgatási jegyzőkönyvet átteszi az ügyészségre. A minisztérium ismeretei szerint 2015. szeptember 16. óta az ügyészségre továbbított nyolc esetből már hatról bebizonyosodott, hogy "minden alapot nélkülöző mendemonda".
    Az Európai Unió határőrizeti szerve, a Frontex műveleteiben 36 albán, bolgár, észt, finn, holland, litván, német, osztrák, román és szerb vendégtiszt teljesít szolgálatot Magyarországon, ám egyszer sem tapasztalták a migránsok emberi jogainak megsértését, bántalmazásukat - hangsúlyozták.
    Bár az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar rendőrség valóban alkalmaz szolgálati kutyákat, a cikkben nyilatkozó migráns állításával szemben egy-egy határszakaszon egy időben nincs három szolgálati kutya. Továbbá a kutyák szájkosárral látnak el szolgálatot, és azon keresztül nem tudnak harapni - közölték.
    A minisztériumi közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a svéd napilap cikkében leírták: nem tudják ellenőrizni a személyes beszámolók valóságtartalmát. Ennek ellenére a média tényként kezeli a migránsok bántalmazását - tették hozzá.
    A dokumentumban megjegyezték: az Orvosok Határok Nélkül "támogatói háttere közismerten Soros Györgyhöz kötődik". Emellett "ezek a minden alapot nélkülöző írások" éppen azelőtt jelentek meg, hogy az Országgyűlés kedden szavazna a jogi határzár megerősítéséről szóló törvényjavaslatról.