József napja van. | 2024.03.19

Origo: több mint 137 millió forintot kapott hat év alatt a Majtényi vezette EKINT Soros Györgyhöz köthető forrásokból

2017-03-06 14:50:00

Valamivel több, mint 137 millió forintot kapott 2009 és 2015 között a Majtényi László vezette Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) Soros Györgyhöz köthető forrásokból - írta az Origo hétfőn, a szervezet vonatkozó közhasznúsági jelentései alapján. Arról is írtak, Majtényi László háromszor is találkozott Soros Györggyel. 

    Az Origo írása szerint 2012-ben közel 50 millió forint érkezett be az EKINT számlájára Soros Györgytől, ez az összeg a szervezet teljes éves bevételének 60 százalékát tette ki akkor, 2014-et - amikor a lap szóhasználatával "elapadtak a Soros-pénzek" - "csak egy három projektből álló, összesen 50 millió forintos uniós megrendeléssel sikerült átvészelni". 
    A lap megjegyzi: "folyik be bőven pénz" az intézethet  az unión keresztül is, például olyan feladatokra, mint "a bűncselekmények üldözését és a terrorizmus megfékezését szolgáló megfigyelési módszereknek a demokratikus társadalmak berendezkedésére gyakorolt hatásainak elemzése" vagy "egy döntéstámogató rendszer létrehozása, amely a befektetők és politikai döntéshozók számára már a fejlesztések korai szakaszában megvilágítja a biztonság növelését célzó technológiák alkalmazásának előnyeit és hátrányait".
    Az Origo írása szerint 2015-ben két másik, "ugyancsak neves mecénás" is feltűnt az intézetnél, a Holland Királyság Külügyminisztériuma és a Rockefeller testvérek alapítványa. A holland külügyminisztérium "tananyagfejlesztésre" különített el 24,5 millió forintot a holland adófizetők pénzéből, a Rockefeller testvérek alapítványa pedig 14 millió forintot adott arra, hogy az intézet "ráébressze az egyetemi hallgatókat, milyen fontos részt venni a közügyekben".
    A lap megjegyzi: az intézet beszámolóiban hosszú oldalakon át taglalják, hogy mire is költötték az elnyert támogatásokat. Példaként említik az intézet új kommunikációs stratégiáját, amelyet Soros György 27 millió forintjából "hoztak tető alá", és amelynek a célja az volt, hogy az EKINT szélesebb közvéleményhez tudjon szólni, és legyen arra képessége, hogy formálja a politikai napirendet. Az Origo arról is ír, hogy 2011-ben "45 millió forintot kaszált az EKINT, Soros pedig ennek fejében azt kérte, hogy Majtényiék készítsenek egy értékelést a frissen elfogadott médiatörvényről". 
    A lap megjegyezte: az intézet 2016-os elszámolását májusban hozzák nyilvánosságra.
    Az Origo közölte: Soros Györgynek és Majtényi Lászlónak is hasonló a véleménye az illegális bevándorlásról, Majtényi László elfogadhatatlannak tartja a magyar bevándorláspolitikát és lebontaná a kerítést. 
    A lap arról is ír: Majtényi László "nem is titkolja különösebben, hogy ismeri Sorost", és az Origo információi szerint az EKINT elnöke egy előadáson beszélt arról, hogy eddig háromszor találkozott Soros Györggyel.     "Egyik alkalom sem volt nyilvános, de nem is négyszemközti egyeztetések voltak: Majtényi még néhány éve a magyarországi Soros Alapítvány évzáró ünnepségén mutatkozott be a milliárdosnak, azóta egy budapesti művész lakásán is összefutottak, legutoljára pedig egy zárt körű partira voltak mindketten hivatalosak" - írta a lap. 
    Majtényi László, az ellenzéki pártok által támogatott államfőjelölt hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében válaszolt Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kérdéseire. Hollik István szombati budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sajtóhírek szerint Soros György amerikai üzletember "145 millió forinttal támogatta Majtényi László tevékenységét az Eötvös Károly Intézeten keresztül". 
    A KDNP-s képviselő azt kérdezte, hogy a támogatásért cserébe "Majtényi Lászlónak mit kell tennie Soros Györgynek", képviseli-e Soros György érdekeit vagy politikai nézeteit. Azt is kérdezte, hogy Soros György ma is "fizeti-e" őt, idén mennyit kap tőle és mire költi?
    Majtényi László válaszában azt írta, nem a mások óhaját, hanem saját meggyőződését követi. Arról is írt, hogy az EKINT hat év alatt nem 145 millió forintot, hanem 57 és félmillió forintot kapott Soros Györgyhöz köthető forrásból. Hozzátette, hogy az elnökválasztási kampányának költségei eddig "nulla forintot tettek ki, miközben többen, köztük ismeretlenek, felajánlottak támogatást", ám ezeket elhárította. 
    A kampány "nulla forintos is marad" - emelte ki.
    Saját bevételi forrásairól szólva azt írta, hat évig ombudsman volt, húsz hónapig pedig az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke, amely tisztségről úgy mondott le, hogy nem csupán a "miniszteri fizetést", de a "tetemes végkielégítést" sem vette fel. Egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, több évig dolgozott ügyvédként, ám ezt a tevékenységet jelenleg szünetelteti. 
    Mostani bevételei alapvetően egyetemi oktatói tevékenységéből származnak, minden egyéb forrása legfeljebb kiegészítés - közölte Majtényi László.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány