Emma napja van. | 2024.04.19

Financial Times: a kínai bankrendszer a legnagyobb a világon

2017-03-06 10:15:51

A kínai bankrendszer immár a legnagyobb a világon a szektorszintű mérlegfőösszeg alapján, megelőzve az euróövezeti bankszektort - áll a Financial Times hétfőn közölt összehasonlító elemzésében.

    A londoni gazdasági napilap által kiszámított adatok szerint a kínai bankrendszer összesített eszközállománya 2016 végén 33 ezer milliárd dollár, az euróövezeti bankrendszeré 31 ezer milliárd dollár volt.
    A listán a harmadik helyre került az amerikai bankrendszer 16 ezer milliárd dollárral, utána a japán bankszektor 7 ezer milliárd dolláros eszközállománnyal.
    A kínai bankrendszer szektorszintű mérlegfőösszege a kínai hazai össztermék (GDP) 3,1-szerese.
    A kínai GDP-érték piaci árfolyamon számolva már 2011-ben megelőzte az Európai Unióét.
    A londoni napilapnak Eswar Prasad, a Cornell Egyetem közgazdász professzora, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kínai osztályának volt vezetője kijelentette: a kínai bankrendszer hatalmas mérete "nem elsősorban ünneplésre ad okot", inkább annak a jele, hogy a kínai gazdaság milyen eltúlzott mértékben függ a bankok finanszírozta beruházásoktól, mekkora teher rajta a nem hatékony forrásallokáció és milyen hatalmas hitelkockázatoknak van kitéve.
    Londoni pénzügyi elemzők szerint mindazonáltal a következő évtized végére a kínai gazdaság egésze is a legnagyobb lesz a világon a dollárban számolt nominális hazai össztermék alapján, a második helyre utasítva az Egyesült Államokat.
    A City egyik legtekintélyesebb gazdasági-üzleti elemzőcége, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden évben összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről (CEBR World Economic League Table, WELT).
    Az idei WELT-listához fűzött elemzésükben a ház szakértői közölték: a kínai gazdaság növekedésének lassulása és Donald Trump amerikai elnök jelentős költségvetési ösztönzési tervei ellenére azzal számolnak, hogy 2029-ben az Egyesült Államok és Kína helyet cserél a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén.
    A CEBR közgazdászainak jelenlegi számítási modellje alapján Kína 2030-ban már jelentős előnnyel vezeti majd a világ legnagyobb gazdaságainak mezőnyét: a cég előrejelzése szerint a kínai GDP-érték abban az évben 35 294 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 505 milliárd dollár lesz.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó