Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lavrov: boszorkányüldözésre hajaz a washingtoni orosz nagykövet körüli hangulatkeltés

2017-03-03 14:18:00

"Boszorkányüldözésre" emlékeztet az a helyzet, amely Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövet amerikai kapcsolattartása körül kialakult - jelentette ki pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

    "A nagyköveteket azért nevezik ki, hogy kapcsolatokat tartsanak fenn egy adott országban. Ezeket a kapcsolatokat a hivatalos végrehajtó hatalom képviselőivel, valamint a törvényhozókkal, társadalmi aktivistákkal és a nem kormányzati szervekkel folytatott találkozók, megbeszélések és kontaktusok révén szokták fenntartani. Ezt a gyakorlatot soha senki nem vitatta" - mondta Lavrov salvadori hivatali partnerével közösen tartott moszkvai sajtótájékoztatóján.
    Az orosz külügyminiszter egy meg nem nevezett sajtóforrást idézve boszorkányüldözéshez és az ötvenes évek mccarthyzmusához hasonlította a Kiszljak kapcsolattartása körüli amerikai hangulatkeltést.
    Egy nappal korábban Donald Trump amerikai elnök "totális boszorkányüldözésnek" nevezte az igazságügyi minisztere, Jeff Sessions ellen a demokrata ellenzék által indított kampányt. Sessionst lemondásra szólították fel, amiért a szenátusi meghallgatásán elhallgatta, hogy a választási kampány során - akkor még a szövetségi felsőház tagjaként - két alkalommal találkozott Kiszljakkal.
    Lavrov úgy vélekedett, az orosz nagykövetet amiatt támadják, mert olyan politikusokkal folytatott eszmecserét, akik az Obama-kormányzat ellenzékéhez tartoztak. Szavai szerint "nagyon vidám kép" rajzolódna ki, ha Moszkva hasonlóképpen viszonyulna John Tefft moszkvai amerikai nagykövet tevékenységéhez.
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Trump "totális boszorkányüldözést" emlegető kijelentésével kapcsolatban azt mondta, hogy az a kialakult helyzet "kimerítő definíciója", amelyhez "nincs mit hozzátenni".
    Peszkov egyúttal kifejezte az orosz vezetés sajnálkozását, amiért sem a szíriai rendezés, sem a terrorizmus elleni harc ügyében nem történt még érdemi kapcsolatfelvétel Washington és Moszkva között. Ezt azzal magyarázta, hogy az új amerikai adminisztráció még tevékenységének "kezdeti szakaszában" tart.