Andrea napja van. | 2024.04.18

FM: fejleszteni kell a kertészeti ágazatot

2017-03-03 12:26:56

Fejleszteni kell a zöldség- és gyümölcstermesztést, és legalább 40 százalékosra kell emelni a termelői szerveződések arányát a kertészeti ágazatban Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerint - tájékoztatta a minisztérium az MTI-t pénteken. 

    Az FM közleménye szerint Nagy István a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gödöllői konferenciáján hangsúlyozta, hogy a kertészeti ágazat a mezőgazdaság leginkább munkaigényes területe, 300-350 ezer család megélhetését biztosítja, ráadásul a jó minőségű termékekre van kereslet az Európai Unióban. Az agrárkormányzat ezért rendkívül fontosnak tartja a kertészeti ágazat fejlesztését - jelentette ki, egyúttal utalt arra is, hogy a szaktárcának a Magyar zöldség-gyümölcs ágazati stratégiájában megfogalmazott célja alapján a mostani 2,5 millió tonnás zöldség- és gyümölcstermelés 1 millió tonnával emelkedhet. A zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal nőhet az FM tervei szerint, a termesztésben továbbá 80 ezer, a feldolgozóiparban pedig 20 ezer új munkahely is létrejöhet - mondta.
    A rendezvényen Nagy István a termelői szerveződések fontosságát is hangsúlyozta, mivel ezek együttműködése segítheti az exportpiacok ellátását - írták. A parlamenti államtitkár a tagság bővítésével erősítené a termelői szerveződéseket - áll a közleményben.