Emma napja van. | 2024.04.19

Republikánus szenátor: ha volt kapcsolat a Trump-kampány és orosz tisztségviselők között, az legitim lehet 

2017-03-02 07:03:27

Lindsey Graham befolyásos dél-karolinai republikánus szenátor szerint ha voltak is kapcsolatok a Trump-kampány és orosz tisztségviselők között, azok legitimek lehettek. 

    A szenátor a CNN hírtelevízió fórumbeszélgetésén fejtette ki véleményét. A beszélgetés másik vendége John McCain arizonai republikánus szenátor volt. 
    A két republikánus politikus - aki eddig meglehetősen gyakran bírálta Donald Trumpot - ezúttal elismerően szólt az amerikai elnökről, és dicsérte kedd esti kongresszusi beszédét. "Ebből a fickóból kellene több, és a Twitter-üzeneteket íróból kevesebb" - fejtegette Graham a beszéd stílusára utalva, amely eltért Trump eddig ismert stílusától. John McCain méltatta, hogy a beszédnek sok "pozitív üzenete volt", s ezt szerinte az amerikaiak jól fogadták. 
    A két republikánus szenátor véleménye szerint Trump elnök a bevándorláspolitikában igazi változást hozhat, bár elhibázottnak tartják, hogy bizonyos országokból átmenetileg felfüggesztette a beutazásokat . Mint Graham mondta: ez sérti például azt a 3500 muzulmán vallású amerikait is, aki a hadseregben szolgál. A dél-karolinai szenátor hozzátette: Donald Trumpnak meg kell értenie, hogy az ilyen cselekedeteit vallásellenes támadásnak fogják fel, és "ezen csak veszíthetünk". Mindketten üdvözölték a készülő új elnöki rendeletet a bevándorlás szabályozásáról.
    Graham és McCain is elégedetten szólt Donald Trump Észak-Koreával szembeni politikájáról, de ostorozták az Oroszországgal szembenit. Oroszországot Lindsey Graham "sötét foltnak" nevezte, és álláspontja szerint Trump "mintha vak lenne", ha Oroszországról van szó, pedig - tette hozzá a szenátor - Vlagyimir Putyin orosz elnök "mindenütt rombolja a demokráciát". McCain szenátor azon meggyőződésének adott hangot, hogy "az oroszok megpróbáltak beavatkozni az amerikai választási folyamatba, s szerinte ezért is fontos sokkal több figyelmet fordítani rájuk s arra, amit Európában tesznek". A szenátor, mint mondta, a francia választásokra utalt. 
    Amikor szóba került a Trump-kampány és orosz tisztségviselők közötti esetleges kapcsolatfelvétel, Lindsey Graham leszögezte: ha voltak is ilyenek, azok legitimek lehettek. Azonban nem volt hajlandó kommentálni a The Washington Post című lap szerda este megjelentetett azon információit, miszerint Jeff Sessions igazságügyi miniszter a kampány idején találkozott a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel.