Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fidesz: az Országgyűlés gazdasági bizottsága elé várják a főváros korábbi vezetőit

2017-02-27 10:59:22

A Fidesz bízik benne, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésére elmennek a meghívottak a 4-es metró beruházás ügyében, és segítik a hatóságok munkáját "minden idők legnagyobb korrupciós botrányában".

    A nagyobbik kormánypárt hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte: a bizottsági ülésre meghívót kapott Horváth Csaba és Hagyó Miklós volt szocialista fővárosi főpolgármester-helyettesek és Gy. Németh Erzsébet, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának korábbi vezetője, ma DK-s politikus. Bíznak benne, hogy a meghívottak eljönnek a meghallgatásra - jegyezték meg.
    A közleményben kitértek arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapításai szerint a 4-es metró beruházás harmadát ellopták, elcsalták és Magyarországnak várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetnie Brüsszelnek. Egyértelmű, hogy a felelősség a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányokat és a Demszky Gábor féle MSZP-SZDSZ-városvezetést terheli - közölte a nagyobbik kormánypárt, hozzátéve: a metródossziéból egyre megdöbbentőbb információk látnak napvilágot, s a jelentés utal arra, hogy tiltott pártfinanszírozás is megvalósulhatott és a metrópénzek egy része az MSZP pártkasszájában landolhatott.
    Mint írták, a magyar emberekkel együtt mindenki szeretné tudni, hogy kik hordták szét a metrópénzeket. A korrupciós botrányt az ügyészség, a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja és bíznak benne, hogy munkájukat segíteni tudja a fővárosi metrókorrupciót vizsgáló munkacsoport és a gazdasági bizottság is.
    Emlékeztettek arra is, hogy a bizottság február 15-én tett kísérletet először a volt szocialista miniszterelnökök, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, valamint Demszky Gábor volt főpolgármester meghallgatására, de a meghallgatáson egyikük se jelent meg. Úgy tűnik, hogy nem hajlandóak segíteni a vizsgálatot, holott kizárt, hogy ne tudtak volna azokról a folyamatokról, amelyek minden idők legnagyobb korrupciós botrányához vezettek - írta a nagyobbik kormánypárt.