Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-02-26 18:59:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Zonális áramlási kép jellemzi kontinensünk időjárását. Ennek megfelelően Európa északi felén gyorsan vonulnak az időjárási frontok nyugatról kelet felé, valamint a Földközi-tenger középső medencéjében is örvénylik egy alacsonynyomású légköri képződmény. Csapadék az említett frontokhoz kötődően fordul elő, számottevő mennyiségről a Brit-szigetekről, Benelux-államokból, Skandináviából, valamint Olasz- és Görögországból érkezett jelentés. A minimum- és maximumhőmérséklet egyaránt északkeletről délnyugat felé növekszik: míg Svédország északi részén -30 fok közelébe hűl le a levegő az éjszakai órákban, és nappal is -10 fok a jellemző érték, addig a mediterrán térségben a hajnali 5-10 fokról délutánra 15-20 fokig melegszik fel a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medencét időjárási front nem éri el, de délies áramlással melegebb levegő érkezik térségünk fölé.
    
    Várható időjárás hétfő estig
    ----------------------------
    Az ország északi felén már vastag fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, és éjszaka az ország nagy részén erősen fátyolfelhős lesz az ég, csak az északi, északkeleti megyékben lehet derült az idő. Hétfőn változóan felhős égre számíthatunk, délelőtt az Alföldön, délután a Dunántúlon süthet ki hosszabb időre a nap. Jelentéktelen eső legfeljebb hétfőn alakulhat ki az Észak-Dunántúlon, Északi-középhegységben. Vasárnap a déli, délnyugati szél északnyugaton megerősödik, majd az éjszakai mérséklődést követően hétfőn a Nyugat-Dunántúlon már viharos lökések is előfordulhatnak.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +4 fok között várható, az északi megyékben lehet fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 11 és 16 fok között alakul, a szelesebb nyugati tájakon lesz a melegebb.