Béla napja van. | 2024.04.23

Washingtonban is megemlékeztek a kommunizmus magyarországi áldozatairól

2017-02-25 09:46:00

 

Washingtonban is megemlékeztek a kommunizmus magyarországi áldozatairól. A washingtoni magyar nagykövetség új épületére pénteken este fekete lobogó ereszkedett és az épület előtt a pesti srác emlékére emelt szobornál gyertyagyújtással emlékeztek az amerikai magyarok a kommunizmus áldozatainak emléknapján. 

    Az ünnepségen Szemerkényi Réka nagykövet mondott beszédet, amelyben Arthur Koestler szavait idézve utalt rá, hogy a kommunista párt megtagadta az embertől a szabad akaratot, a lehetőségek közötti választást, a jó és a gonosz közötti megkülönböztetés hatalmát. 
    A nagykövet emlékeztetett arra, hogy 17 évvel ezelőtt a magyar országgyűlés február 25-ét - Kovács Béla kisgazdapárti vezető 1947-ben történt letartóztatásának napját - a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Kelet-Közép-Európában mintegy egymillió halálos áldozata volt a kommunista rendszernek - tette hozzá, leszögezve hogy ez az egymillió ember vagy munkatáborokban halt éhen, vagy brutálisan kivégezték. A kommunista rendszer áldozatainak száma azonban jóval nagyobb - hangsúlyozta Szemerkényi Réka -, hiszen a diktatúra mindennapi terrorja fizikailag és lelkileg jóval több ember életét tette tönkre. 
    Az ünnepi beszéd után Mayer Judit lelkész imádkozott, az egybegyűltek elénekelték a Szózatot, majd mécsest gyújtottak a tavaly ősszel felavatott Pesti srác szobor előtt.