Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szülőket is kihallgatott a korrupcióellenes ügyészség

2017-02-25 08:42:00

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit is beidézte és tanúként hallgatta ki ezen a héten a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) - írta pénteken a Maszol.ro portál.

    A portálnak egy név nélkül nyilatkozó szülő elpanaszolta: két rendőr hozta a házukhoz a felszólítást, hogy jelenjen meg a korrupcióellenes ügyészségnél. Hozzátette: az eljárás az egykori Securitate kommunista politikai rendőrség módszereire emlékeztette.
    A portál szerint egy-egy szülő kihallgatása egy-másfél órát tart, és a beidézetteket titoktartásra kötelezik: nem mondhatják el, hogy mit válaszoltak az ügyészek kérdéseire. A vádhatóságot többek között az érdekelte, hogy mit tudnak a katolikus iskola alapításáról, hogy miért íratták a katolikus gimnáziumba a gyerekeiket, önként vagy mások sugallatára döntöttek erről.
    Csíky Csengele, a szülői bizottság tagja a portálnak elmondta: nem tudja, mi a szándéka az ügyészségnek, de az eljárás óriási riadalmat keltett, és nagyon megviselte a szülőket. A szülők közösségi oldalt hoztak létre, ahol tájékoztatják egymást az újabb fejleményekről. Ugyanakkor jogi segítséget is kértek. Tudni akarják, mivel jár egy ilyen kihallgatás, mik lehetnek a jogi következményei.
    Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd a Maszol.ro-nak adott nyilatkozatában kimondottan zaklatásnak tartotta a szülők ügyészségi kihallgatását. Szerinte semmi sem indokolja ezt a lépést. Emlékeztetett, hogy a szülőnek jogában áll ügyvéd és tolmács jelenlétét kérni a kihallgatáson. Azt is hozzátette azonban, hogy a beidézetteknek kötelességük megjelenni az ügyészségen, mert ha nem tesznek eleget a felszólításnak, rendőr kíséri be őket.
    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) állásfoglalásban fejezte ki felháborodását a szülők ügyészségi beidézése miatt. "Egyértelmű megfélemlítés zajlik a DNA részéről, amely elfogadhatatlan egy jogállamban" - áll a Kelemen Hunor elnök által jegyzett dokumentumban, amely szerint a DNA visszaél a hatalmával.
    "Hétfőn kezdődik a beiskolázás, jelenleg viszont négyszáz diák nem tudja, hol kezdi meg a 2017-2018-as tanévet. Felháborító, hogy a római katolikus gimnázium működését bírói döntés hiányában megpróbálják ellehetetleníteni, elfogadhatatlan, hogy egy ügyész akarata kell csupán ahhoz, hogy megszűnjön az iskola - jelenleg ugyanis nincs végleges bírói ítélet arról, hogy az iskola létrehozásakor törvényesen jártak-e el, vagy sem" - fogalmazott állásfoglalásában az RMDSZ.
    Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen tavaly november elején indított eljárást a DNA, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában az iskola nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az igazgató elleni eljárás már a múlt év végén ellehetetlenítette a tanintézet működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis nem adhatták ki a tanárok fizetését, nem fizethették ki a közüzemi számlákat. A tanintézet élére február 14-én megbízott igazgatót neveztek ki.