Gedeon napja van. | 2024.03.28

Donald Trump elnöki rendeletet írt alá a bürokrácia csökkentéséről

2017-02-25 07:00:50

 

A bürokrácia leépítését célzó elnöki rendeletet írt alá pénteken Donald Trump amerikai elnök.  A rendelet lényegében a szövetségi szabályozók számának csökkentését és ezen keresztül a fölösleges bürokrácia leépítését célozza. 

    Az elnök nagy amerikai vállalatok - köztük például a Johnson&Johnson - vezetőinek jelenlétében írta alá a rendeletet a Fehér Ház Ovális Irodájában. A rendelet értelmében valamennyi szövetségi hivatalnak és ügynökségnek fel kell állítania a gazdasági szabályzók reformjával foglalkozó munkacsoportot, amely felülvizsgálja az eddigi rendszert és a szükségtelen és a gazdaságot gúzsba kötő szabályzókat megszünteti. 
    "Minden szabályzót alá kell vetni egy egyszerű tesztnek, s ez a teszt lényegében egy kérdés: az adott szabályozó javítja és biztonságosabbá teszi-e az amerikai dolgozók vagy fogyasztók életét, vagy nem?" - fogalmazott a rendelet aláírásakor Trump. 
     Az elnök leszögezte: "befejezzük azt, hogy azért büntetünk vállalatokat, mert az Egyesült Államokban dolgoznak". Majd az aláírt rendeletet  magasba tartva hozzátette: "nagyon büszke vagyok erre, ez sok munkahelyet jelent majd".
    Trump már korábban a szabályozók számának csökkentését sürgette, felszólítva a szövetségi hivatalokat: minden új szabályozó elfogadása fejében két korábbit helyezzenek hatályon kívül.