Gedeon napja van. | 2024.03.28

HÖOK: jogtalan hallgatói átsorolások a Budapesti Gazdasági Egyetemen

2017-02-24 19:58:00

 Jogtalanul soroltak át önköltséges képzésre hallgatókat a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a felsőoktatási intézmény hallgatói szervezete közös levélben hívta fel az egyetemet a jogsértések orvoslására.

    A HÖOK és a BGE hök közös, pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az egyetem 2016. évi átsorolási döntéshozatalakor - a hallgatói képviselet határozott álláspontja szerint - jogsértő döntések születtek az állami ösztöndíjas hallgatók önköltséges képzésre való átsorolásakor.
    Kifejtették: a HÖOK - a Hallgatók Ügyvédje Program keretében - ügyvéd és felsőoktatásban jártas szakértők bevonásával megvizsgálta a BGE hök jelzését, ennek eredményeképp ügyvéd által jegyzett állásfoglalás formájában hívta fel a BGE figyelmét a jogsértő eljárásokra.
    A BGE részben elismerte a szabályok téves alkalmazását, azonban a szabályzatellenes döntések módosítása csak a jogorvoslatot benyújtó hallgatóknál történt meg.
    Kiss Viktor - a BGE hallgatói önkormányzatának elnöke - szeptember óta próbálja békésen rendezni a helyzetet, azonban az intézmény csak részben, illetve látszatmegoldások szintjén kezeli a helyzetet, érdemi megoldásra nem nyitott, sőt utóbb már a belső szabályok megsértését sem ismerte el - olvasható a közleményben.
    A kialakult helyzetre tekintettel a HÖOK és a BGE hök közös levélben hívta fel az intézményt a jogsértések orvoslására. Ennek elmaradása esetén kilátásba helyezték, hogy az ügyben a szaktárca és az alapvető jogok biztosa eljárását fogják kezdeményezni.