Gedeon napja van. | 2024.03.28

Palkovics: szülők felvetésére döntöttek a tartós tankönyvek kivezetéséről

2017-02-24 10:45:00

Szülők felvetése nyomán döntött a kormány az 1. és 2. osztályos diákok tartós tankönyveinek "kivezetéséről" - jelezte az oktatási államtitkár az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

    Palkovics László azt mondta: tavaly tavasszal "szülői oldalról" vetették fel, hogy az 1. és 2. osztályos tanulók esetében nehéz a könyveket "tartós állapotban" megőrizni, a beleírtakat radírozni, majd visszaadni. A kormány ennek nyomán hozta meg döntését, hogy ne terheljék feleslegesen a szülőket. Az idei költségvetésben már számoltak is ezzel - jegyezte meg.
    Az oktatási államtitkár hozzátette: megvizsgálják, hogy a 3. és 4. osztályosokra is kiterjesszék a tartós tankönyvek kivezetését.
    Palkovics László az M1 műsorában szólt arról is, hogy a következő években összesen nagyjából 120 milliárd forintos keret áll rendelkezésre az egyetemek egymás közötti, valamint az egyetemek és vállalatok kutatási és fejlesztési kapcsolatainak erősítésére. Az államtitkár azt mondta: a cél az, hogy 2020-ig kialakuljanak az egyetemek és vállalatok közötti kapcsolatok, legyenek szabadalmi portfólióik és a jövőben már maguktól újra tudják termelni ezeket a forrásokat.
    A pályázati program kiemelt része, hogy a felsőoktatásba új kutatókat, vállalati szakembereket is bevonjanak, akik gyakorlati, tapasztalati tudást adhatnak át a hallgatóknak. Célja az is, hogy hazahozzák külföldről a magyar szakembereket - emelte ki az oktatási államtitkár.