Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trump főtanácsadója: küzdelem nélkül nem tudjuk visszaszerezni az országot 

2017-02-24 09:10:00

Steve Bannon, Donald Trump elnök stratégiai főtanácsadója szerint a kormányzatnak minden nap meg kell küzdenie azért, hogy "visszavegye" az országot. Bannon a Washington mellett egy konzervatív konferencián csütörtökön fejtette ki álláspontját. 

    Az úgynevezett Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC) minden évben megtartják, befolyásos republikánus, konzervatív politikusok és értelmiségiek vesznek részt rajta. Pénteken Donald Trump elnök mond beszédet.
    Bannon Reince Priebusszal, a Fehér Ház kabinetfőnökével együtt tartott panelbeszélgetést, amelyben a sajtóra és a Trump-kormányzatot ellenző erőkre is célozva leszögezte: "Aki azt hiszi, hogy harc nélkül visszaadják az országot, keserűn csalódik. Minden nap küzdelem lesz" - mondta, azzal folytatva, hogy éppen e küzdelem miatt a legbüszkébb Donald Trumpra. "Minden nap jönnek hozzá azzal, hogy 'óh, kicsit mérsékelni kellene magad', aztán nekem és Reince-nek az elnök azt mondja, nem teheti, mert emellett kötelezte el magát, ezt ígérte meg az amerikai népnek, és ennek alapján teljesíti majd ígéreteit" - fogalmazott Bannon. Meglátása szerint a Fehér Ház hosszú ideig tartó konfliktusra rendezkedett be, mert tisztában van azzal, hogy Washington és a jelenlegi világrend átalakítása ezzel jár majd. 
    Trump elnök politikájának lényegét a stratégiai főtanácsadó így fogalmazta meg: "dekonstruálni az elburjánzott adminisztrációjú államot". Ezen - mint kifejtette - az adórendszer, a gazdasági szabályozók és a kereskedelmi megállapodások szétszedését értette. Megállapítása szerint a második világháború utáni politikai és gazdasági konszenzus megbukott, olyan rendszerrel kell felváltani, amely az átlagembert hozza helyzetbe az elitekkel és a nemzetközi intézményekkel szemben. 
    Bannon "a modern amerikai történelem egyik sarkalatos pillanatának" nevezte Trump elnöknek azt a döntését, hogy az Egyesült Államok kiszáll a Csendes-óceáni partnerség nevű kereskedelmi megállapodás tárgyalásaiból. "A globalista média az, amely hajthatatlanul ellenzi a Donald Trumpéhoz hasonló gazdasági nacionalizmus programját" - hangsúlyozta Steve Bannon. 
    A háromnapos konferencián Dan Schneider, az eseményt szervező Amerikai Konzervatív Unió igazgatója a konzervatív mozgalmat elhatárolta a magát alternatív jobboldalnak nevező csoporttól. Azt mondta, egy baljós szervezet megpróbál beférkőzni a soraikba, és nem szabad, hogy ez a gyűlöletes "baloldali fasiszta csoport" megtévessze őket. Ezután pedig távozásra szólította fel a konferenciáról Richard Spencert, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető egyik csoport vezetőjét.