Emma napja van. | 2024.04.19

Átadták az új lipóti sportcsarnokot

2017-02-23 15:39:00

Átadták csütörtökön a félmilliárd forintból felépített, 1400 négyzetméteres sportcsarnokot a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.

    A mintegy háromszáz ember befogadására alkalmas Lipóti Petőfi Sportcsarnok felépítését a közel félszáz helyi és környékbeli vállalkozás által adott 400 millió forint társasági adóból és 100 millió forint önkormányzati önrészből finanszírozták, és a helyi igények kielégítése mellett elsősorban a kézilabdacsapatoknak nyújt felkészülési lehetőséget.
    Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is kiemelt stratégiai területként kezeli a sportágazatot. 
    Hozzátette: 2011 óta közel ezer pálya épült országszerte, s ugrásszerűen, mintegy hatvan százalékkal megnövekedett a versenyengedéllyel rendelkező sportolók száma is. 
    Fontosnak nevezte a szabadidősportos hasznosítást is, mert a fejlesztéssel érintett ingatlanokban nagyszámú tömegsportesemény rendezhető, ami a versenysporton kívüli sporttevékenységek támogatása előtt nyit utat. 
    A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a hazai gazdaságpolitika legfontosabb feladata a növekedés támogatása, mert azon keresztül érhető el, hogy Magyarország az életszínvonal tekintetében is felzárkózzon a fejlett országok közé. 
    Hangsúlyozta, hogy 2010 óta jelentősen javultak a gazdasági mutatók, Győr-Moson-Sopron megye pedig a régió legfejlettebb megyéje, ahol az egy főre jutó bruttó hazai termék az országos átlag 132 százalékát tette ki 2015-ben. Lipótot pedig jelenleg a teljes foglalkoztatottság jellemzi, mert a közel hétszáz fős településen mindössze négy munkanélküli van - fűzte hozzá.
    Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a csarnok egy közösség munkája, mert nagyrészt társasági adóból épült, s ilyen formán mindenki magáénak érezheti. 
    Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO-igazgatója elmondta, hogy 2011 és 2015 nyara között országszerte mintegy száz-száztíz tornaterem és csarnok épült, illetve újult meg, 2015 nyara óta pedig 134.
    A központi költségvetésből és a társasági adóból pedig a következő két évben mintegy harminc tornatermet és csarnokot tud a szövetség átadni, amelyek a gyermekek sportra neveléséhez és egészséges fejlődéséhez, életmódjához járulnak hozzá. A cél a 21. századi követelményeknek megfelelő infrastruktúra kialakítása - fűzte hozzá.
    Tóth József Péter (független), Lipót polgármestere az esemény után az MTI-nek elmondta, hogy a csarnok tervei 2015-ben készültek el. A kivitelezés tavaly év elején kezdődött, s év végére fejeződött be. A hússzor negyven méteres szabványpálya mellett négy öltözőt, egy bírói öltözőt, s egy nagyobb, akár konferenciák megtartására is alkalmas termet alakítottak ki. 
    Hozzátette: szeretnék, hogy a jelenleg földgázzal fűtött csarnok termálvízzel is fűthető legyen a jövőben. 
    A csarnokot a településvezető szerint elsősorban a helyiek és a környékbeli települések lakói, s a Lipóti Petőfi Sportegyesület kézilabda- és labdarúgó-szakosztályainak utánpótláscsapatai tudják majd használni, de idővel külföldi csapatok itteni felkészülését is biztosítani szeretnék. Ez utóbbitól a helyi idegenforgalom növekedését is várják - fűzte hozzá.